Dragningskraft. Redan nu har professionella fågelskådare hittat till Ubbysjön, där den nya vandringsleden nu står klar. Foto: Lisa Halldén

Klart: Då invigs Vallentunas nya vandringsled

Nu är det bestämt. Torsdagen den 23 maj invigs den helt nya vandringsleden som gjorts i ordning runt Ubbysjön i Vallentuna, där det tidigare varit helt oframkomligt.

  • Publicerad 16:47, 2 maj 2019

StockholmDirekt har tidigare skrivit om att kommunen bygger en 1,8 kilometer lång vandringsled med tillhörande bryggångar, grillplats, vindskydd, en parkeringsplats och en plattform för fågelskådning vid Ubbysjön.

Nu är leden, bryggångarna och skådarplattformen helt klara och invigningen är spikad till den 23 maj.

Men redan nu verkar folk ha börjat besöka platsen.

– Jag har hört att, fast den knappt är färdig, så har idrottsföreningar och proffsfågelskådare använt den. Även folk som rastar hundar och småbarnsfamiljer har varit där, säger Anders Dagsberg, kommunekolog och ansvarig för projektet.

Då är Vallentunas nya vandringsled klar

Grillplats och vindskydd på gång

Men leden ska trots allt få en officiell invigning.

Ceremonin börjar klockan 10.30 vid norra bryggångens västra sida (se faktaruta) och där kommer Anders Dagsberg hålla tal tillsammans med kommunalrådet Parisa Liljestrand, sen blir det gratis kaffe och bulle.

Det kommer även gå att få en guidad tur runt leden, då Vallentunabor kan ställa frågor och komma med synpunkter på det fortsatta arbetet.

– Tanken är att det så småningom kommer grillplatser och vindskydd också. Målet är att kunna få klart det under nästa år. Vi ska också fullfölja anpassningen för de som har en funktionsnedsättning. Från parkeringen, via norra bryggången, ska man kunna ta sig till skådarplatsen i rullstol, säger Anders Dagsberg.

En ny parkeringsplats byggs vid Lindholmsvägen ovanför Ubbysjön, och förhoppningen är att den ska vara klar den 23 maj.

Unik natur blir tillgänglig

Den nya leden innebär att en värdefull naturmiljö blir tillgänglig på ett helt annat sätt, berättar kommunekologen.

– Dels är det mycket fågelarter där som är intressanta, säger Anders Dagsberg och fortsätter:

– Vallentuna växer mycket och det är viktigt att värna om friluftsmark i och omkring Vallentuna. Ubbysjön är ett strategiskt viktigt område, inte minst eftersom det kommer byggas mycket där framöver.

Vilse på landsbygden? Så här hittar du till invigningen

Åk på Lindholmsvägen mot Ubbysjön.

När du åker ut ur Vallentuna så är det första gården på höger sida, Nygården. Där kör man ner till höger, med Molnbyvägen på vänster sida. (Här ska en ny parkering ligga)

Därifrån går man ner på en liten stig, tills du ser invigningen till vänster.

Visa merVisa mindre