Bredängsborna gav både ris och ros till sommartorget 2020. I advent ska torget omvandlas till ett vintertorg. Foto: Claudio Britos

Klart: Bredäng får vintertorg

Bredängstorget ska göras om till vintertorg. Här väntar hängande hammockar, en gnistrande stjärnhimmel och norrsken. Syftet är att öka trivseln och tryggheten under den mörka årstiden.

  • Publicerad 11:00, 18 nov 2020

I somras omvandlades Bredängstorget till ett så kallat sommartorg. Rent konkret innebar det att Stockholms stad byggde en gigantisk rosa stol vid t-banan, gjorde en liten scen, en installation med rosa tyll och placerade ut blommor.

Nu är det snart dags igen. Runt den första advent görs Bredängstorget om till ett vintertorg.

– Vi vill öka trivseln och tryggheten under den mörka årstiden och få folk att vara ute mer. Det är extra viktigt nu under corona, säger Pia Karlsson, projektledare Levande Stockholm som ansvarar för sommar- och vintertorgen.

Inspirationen är norrsken och stjärnhimlen

Vintertorget innebär att hammockar kommer att hängas upp på den plats där den rosa tyllinstallationen var placerad på torget och att en belysningsstolpe med ljusslingor mot scenen sätts upp.

– Tanken är att folk ska kunna sitta i hammockarna och filosofera och titta upp på ljusslingorna som symboliserar en gnistrande stjärnhimmel. Och där stolen stod ska det hänga plexiglasprismor som symboliserar norrsken, säger Pia Karlsson.

Verket är skapat av samma landskapsarkitektstudenter som utformade sommartorget i Bredäng.

– Med tanke på den glädjen folk kände över tyllet som hängde där i somras så har jag stora förhoppningar, säger Pia Karlsson.

Många Bredängsbor blev också besvikna och hade förväntat sig något mer, någon form av aktiviteter. Vad tänker ni om det?

– Vi hade planerat en flertal aktiviteter tillsammans med biblioteket, kulturförvaltningen och stadsdelen men flertalet fick ställas in eftersom det inte fick samlas mycket folk på grund av corona. Det är jättetråkigt för platsen och medborgarna men också för konst- och kulturutövarna, säger Pia Karlsson.

Blir det några aktiviteter nu?

– Nej, men inför sommaren kommer vi att planera aktiviteter som inte drar så många människor. Vi har som utgångspunkt att covid kommer att finnas kvar.

Här finns stadens vintertorg

Bredängstorget

Östberga torg

Drottninggatan

Odenplan

Nockebytorg

Maltesholmstorget i Hässelby

Akalla torg

Visa merVisa mindre

Den stora stolen sommaren 2020. Arkivbild. Foto: Claudio Britos