Klart: Brandbergsbadet öppet även i sommar

Klart: Brandbergsbadet hålller öppet även i sommar – fastighetsägaren Akelius får igenom sin vilja att kommunen fortsatt driftar badet. Men kommunen gör det via fotbollsföreningen FC Brandbergen.

  • Publicerad 14:03, 22 maj 2017

Först stängningshot – men nu kommer beskedet att populära Brandbergsbadet kommer hålla öppet även i sommar.

Fotbollsklubben FC Brandbergen och Haninge kommun är överens om att FCB kommer bemanna badet på uppdrag från fastighetsägaren Akelius, och klubben får 310 000 kronor av kommunen i bidrag för att bemanna badet.

Badet öppet för alla

Sedan 2003 äger och ansvarar egentligen Akelius för driften och skötseln av Brandbergsbadet. Fram till 2015 fick Akelius också ett årligt bidrag på 100 000 kronor från kommunen för att drifta badet, detta eftersom badet är öppet för allmänheten och inte bara för Akelius hyresgäster i Brandbergen.

”Kommunen förutsätter att de personer som bemannar badet är utbildade i livräddning.”
Haninge kommun i avtalet med FC Brandbergen

 

 

Men Akelius, som menar att det kostar bolaget runt en miljon kronor att driva badet årligen, har sedan två år tillbaka ansett att kommunen bör ta större ansvar i driften.

Och de senaste två somrarna har Akelius sluppit att drifta badet. Kommunen har då gått med på att ta in extrapersonal till badet och fritidsgårdarna Vendelsögården och Brandbergsgården har fått flytta sin verksamhet till Brandbergsbadet under somrarna.

Oklart kring kommande somrar

Tidigare i år stod det klart att kommunen inte var nöjda med lösningen, och ville lämna över driften till Akelius igen.

– Vi behöver nog koncentrera oss på att bemanna Höglundabadet, som kommunen själva äger. Det ekonomiska går inte ihop annars, sade Haninges fritidschef Maria Lindeberg i februari till Mitt i.

 

Maria Lindeberg, kultur- och fritidschef i Haninge.

Men nu är det alltså klart att Akelius även denna sommar får sin vilja igenom. Kommunen ordnar med driften, men denna gång via FC Brandbergen, och betalar 310 000 kronor för det.

Hur det blir kommande somrar är dock oklart.

Just nu pågår diskussioner mellan Akelius och FC Brandbergen om öppettider, lägsta bemanningsnivå och kaféets öppettider för denna sommar.

”Kommunen förutsätter att de personer som bemannar badet är utbildade i livräddning”, skriver Haninge kommun i avtalet med FC Brandbergen, signerat av Haninge kommuns fritidschef Maria Lindeberg och FC Brandbergens representant Maher Bahada.

– Jag är nöjd över att badet kommer hållas öppet precis som vanligt och även fortsättningsvis vara avgiftsfritt, säger Maria Lindeberg till Mitt i.

Ni betalar 310 000 kronor till FC Brandbergen för driften som tillfällig lösning i år, men hur ser ni på kommande år?

– Eftersom Brandbergsbadet ägs av Akelius blir det ytterst en fråga för dem.

Du har tidigare sagt att ekonomin måste gå ihop och att ni behöver koncentrera er på Höglundabadet som kommunen äger själva, önskar ni att Akelius sköter driften av Brandbergsbadet?

– Som sagt, i ägandeskapet av badet ingår ansvar för drift, underhåll och skötsel, säger Maria Lindeberg.

Kan du förstå att Akelius tyckt att 100 000 kronor är för lite i bidrag till dem när det kostar dem 1 miljon kronor att hålla med badet årligen, och att alla är välkomna dit?

– Jag tycker att det är en fin lösning att en förening med starkt engagemang i Brandbergen driftar badet. Att ge en förening stöd för att säkerställa att barn och ungdomar har tillgång till fler aktiviteter under sommaren är just vad vi som kommun gärna stödjer.

Hur mycket kan kommunen tänka sig betala för driften framöver, finns det ett tak?

– Det kan jag inte svara på redan nu, säger Maria Lindeberg.

Badet anses av många som extra viktigt i just Brandbergen där andelen barn med tuffare ekonomiska förutsättningar är relativt stor, och där många barn måste stanna hemma hela sommaren.