Ett av AISAB:s fordon under en utryckning. Foto: Mostphotos

Klart: Ambulansen lämnar Vällingby för Rissne

Vällingbys ambulanser tvingas bort och flyttar i stället till Rissne. Beskedet oroar ambulanspersonal som menar att flera har sagt upp sig till följd av förändringen.

  • Publicerad 16:08, 6 mar 2019

Det hela började med att Storstockholms brandförsvar, som hyr ut lokalen i Vällingby till ambulanserna, behövde mer utrymme för sin verksamhet. AISAB (Ambulanssjukvården i Storstockholm AB) har därför tvingats söka sig till nya lokaler. Bland annat har man tittat på möjligheterna att flytta till Maltesholmsvägen i Hässelby gård, något vi berättade om i höstas.

LÄS ÄVEN: Ambulanserna kan tvingas flytta från Vällingby

Men igår, tisdag, blev det klart att AISAB istället flyttar till Bankhus 90 i Rissne.

– Det är låg stämning och många i arbetsgruppen är chockade även om det har gått rykten om den här flytten i över ett år. Två har sagt upp sig i dag och tre gjorde det redan förra veckan, säger en ambulanssjukvårdare som vill vara anonym.

Fram tills nu har stationen i Vällingby haft fyra fordon: två dygnsambulanser och två tvåskiftsambulanser. Delar av den gamla lokalen på Krossgatan kommer även i fortsättningen att nyttjas av ambulans, men i mindre skala och än så länge oklart hur. Ordinarie utryckningar kommer i stället att göras från den nya lokalen i Rissne.

– Tidigare har vi kunnat ta oss till Vällingby centrum på cirka en minut och 50 sekunder, nu kommer det i stället att krävas 6–8 minuter beroende på köer. En person med hjärtstopp klarar sig 3–4 minuter utan syre i hjärnan, det är i grunden en patientsäkerhetsfråga, säger personen.

Förstår oron

Åke Östman, vd för AISAB, förstår oron hos personalen men tror inte att förändringen påverkar utryckningarna negativt.

– Fordonen är ju sällan på stationerna utan nästan alltid ute och rullar, sedan är det SOS Alarm som dirigerar vart de ska. Jag var själv på Vällingbystationen i torsdags och det var knappt någon där, säger Åke Östman.

Hur reagerar du på att flera ambulanssjukvårdare sagt upp sig?

– Det har jag inte fått någon information om och jag hoppas verkligen inte att det är så. Däremot har jag fått reaktioner, och jag förstår att förändringar orsakar oro.

Åke Östman säger att man fortfarande tittar på möjligheten att ha en station vid Maltesholmsvägen men att "det är mycket som ska till". För stor lokal, hög grundhyra och bostäder alldeles i närheten är faktorer som ställer till det.

Vidare anser Åke Östman att det är gammalmodigt med en modell där bilarna står på en områdesspecifik station och väntar på utryckning. Han menar också att det är svårt för AISAB att hitta passande lokaler.

– Vi är ju tvungna att hitta stationer på egen hand och sådana växer inte på träd, säger han.