Klart Alliansen och MP bildar styre i Solna

De fyra allianspartierna bildar tillsammans med Miljöpartiet Solnas nya politiska styre.

  • Publicerad 15:03, 15 okt 2018

Det blir en blågrön majoritet i Solna. Det presenterades i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen.

– Huvudinriktningen är att Solnas utveckling ligger fast men att vi växlar upp i en del frågor som också är viktiga för Miljöpartiet. Det har visat sig finnas gemensamma beröringspunkter mellan våra partier i ett antal frågor. Alternativet är en mycket osäker framtid vilket skulle kunna leda till en vänsterbudget, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.

Förhandlingarna mellan alliansen och Miljöpartiet har pågått sedan ett par veckor tillbaka.

– Vi lade sista handen på det i dag, säger Pehr Granfalk.

”Ett pragmatiskt sätt”

Den blågröna majoriteten har 35 av 61 mandat i kommunfullmäktige.

– I ett konstruktivt majoritetsstyre har vi bättre möjligheter att få genomslag för vår politik, vilket inte är möjligt om vi står utanför, säger Bernhard Huber (MP)

– Det här är ett pragmatiskt sätt att få igenom mer gröna idéer i Solna inom exempelvis miljö, klimat och en del infrastrukturfrågor, säger Victoria Johansson (MP).

Ska ta fram budgetförslag

För Miljöpartiets del väntar nu nya politiska marker.

– Vi har varit i opposition i 20 år, utifrån det kommer det vara intressant att vara med i ett styre, säger Bernhard Huber.

Enligt Huber blev ett blocköverskridande alternativ intressant ganska snart efter att det slutgiltiga valresultatet och mandatfördelningen i Solna stod klart.

– Vi påbörjade samtal på bred front i hela stadshuset, men efter ett tag började vi inse att det här kan vara en framkomlig väg, säger Bernhard Huber.

De fem partierna kommer nu arbeta vidare med att ta fram ett förslag till budget för 2019 och komma överens om fördelningen av de politiska uppdragen.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 29 oktober kommer det nya styret att ta form genom valet av en ny kommunstyrelse.