Erika Ullberg (S) är glad för att fullmäktige stoppade vårdval reumatologi. Foto: Dennis Andersson, Mostphoto

Klart: Alliansen förlorar – stopp för vårdval

Det nya vårdvalet reumatologi stoppas. Det står klart efter en omröstning i landstinget. – Det gläder oss oerhört, säger Lotta Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet.

  • Publicerad 17:15, 14 jun 2017

Landstingsfullmäktige i Stockholms län beslutade på onsdagen, med röstsiffrorna 75-72, att avbryta införandet av vårdval reumatologi.

– Det finns en samstämmighet hos patientförbund, reumatologer och forskare i synen på vårdval reumatologi. En kraftfull signal som en majoritet i fullmäktige har lyssnat till och därför röstat för att stoppa, säger Lotta Håkansson, ordförande i patientorganisationen Reumatikerförbundet.

Resultatet är en förlust för Alliansen som i januari beslutade i hälso- och sjukvårdsnämnden att skapa det nya vårdvalet. Då stod SD på Alliansens sida.

”En kraftfull signal som en majoritet i fullmäktige har lyssnat till”

Lotta Håkansson, Reumatikerförbundet

Men efter kritik från både patienterna och professionen har vågmästarpartiet vänt och röstade under onsdagen för att stoppa vårdvalet.

Ett förslag lagt av S, V och MP.

– Jag är glad för reumatikernas skull. Vi har patientens bästa för ögonen och det känns bra att stoppa vårdval reumatologi, säger Erika Ullberg (S), oppositionsråd i landstinget.

”Det känns bra att stoppa vårdval reumatologi”

Erika Ullberg (S)

– Det här är ett vårdval ingen har velat ha, mer än Alliansens politiker. Jag kan inte förstå att de inte har backat tidigare. Nu tvingas de att göra det i stället, säger Susanne Nordling (MP)

Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg-Schött (M) å sin sida är nedslagen.

– Jag är riktigt ledsen. Jag har varit med länge i politiken och det händer inte ofta. Men det här är fruktansvärt jobbigt. Jag tror vårdval hade varit fantastiskt för reumatikerna, säger hon.

Marie Ljungberg-Schött (M) är orolig för att de rödgröna och SD ska gå samman för att stoppa fler vårdval.

– Det vore förskräckligt om det blev så. Men där är vi inte. Vi får hoppas att det var en engångsföreteelse, säger Ljungberg-Schött (M).

”Det här är fruktansvärt jobbigt”

Marie Ljungberg-Schött (M)

Nu måste Alliansen och sjukvårdsförvaltningen se över nuvarande avtal och förbereda upphandlingar.

– Jag hoppas inte det blir försämringar för patienterna, säger Lungberg-Schött (M).

Reumatikerförbundet har en annan syn.

– Faktum är att valfriheten bibehålls när vårdvalet inte införs, säger Lotta Håkansson.