RENOVERAS. Klaratunneln måste stängas av i minst 16 månader på grund av renovering. Staden beräknar att börja arbetena 2024. Foto: Mostphotos

Klaratunneln stängs av – i minst 16 månader

Klaratunneln är i stort behov av renovering och måste stängas av i minst 16 månader under byggtiden, var beskedet idag. Byggstarten är planerad till 2024.

  • Publicerad 11:33, 11 feb 2020

Flera broar och tunnlar står inför skriande renoveringsbehov kommande år. Det var budskapet på en presskonferens med trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) idag. Ett av dessa stora projekt i trafikens pulsåder är Klaratunneln. Renoveringsbehovet är stort då det finns skador både på innertak och bärande pelare och tunnelns tekniska livslängd beräknas nå vägs ände om tio år.

Trafikkontoret har undersökt två renoveringsalternativ.

A. Att stänga ett tunnelrör åt gången för renovering. Det skulle innebära en byggtid på 32 månader och en kostnad på 2,2-2,8 miljarder kronor.

B. Att stänga tunneln helt och renovera allt samtidigt. Byggtiden blir då på 16 månader och kostar 1,1-1,4 miljarder kronor.

Det är det senare som tjänstemännen förordar och som väntas beslutas att gå vidare med för vidare utredningar på kommande trafiknämnd. Trafikkontoret ska bland annat utreda vilka gator som kan öppnas tillfälligt eller permanent för dubbelriktad trafik, bland annat Tegnérgatan. Oxtorgsgatan, Jakobsgatan.

– Trafikkontoret säger att det är alternativ b som vi måste välja, vilket innebär 16 månaders totalavstängning av Klaratunneln. Det blir trafikpåverkan, säger Daniel Helldén (MP)

– Tunneln är en viktig länk för trafiksystemet för att det ska fungera. Vi måste se till att den inte går sönder och havererar. Vi måste lösa det här. Om inget görs måste tunneln stängas inom tio år.

Planerad byggstart är satt till 2024.

Dessförinnan ska även en viktig ledningstunnel under Kungsgatan renoveras under två år, 2022-2024, var beskedet idag. Där ska ett körfält i vardera riktning hållas öppet under byggtiden.