Christina Måfors och hennes man har levt ihop i 54 år.

Länge i ett hus ute på landet utanför Enköping. Men när hennes man blev sjuk för tre år sedan var paret tvungna att flytta in till en lägenhet i stan.

Tre gånger om dagen kom personal från hemtjänsten och hjälpte maken, som varken kan prata eller äta själv, på grund av sin sjukdom.

Men situationen blev ohållbar.

Christinas man fick en plats på gästenheten på Åsundagården i Hummelsta, som tar emot kunder med vårdbehov under begränsad tid.

En tid senare fick han en lägenhet på Omvårdnadsboende på Åsundagården.

Och i och med att lägenheterna är väl tilltagna, som få andra boenden i kommunen, kunde även Christina flytta in som medboende.

– Vi har det så bra vi kan ha det här. Vi får bo tillsammans och personalen har lärt känna min man, säger Christina.

Där har makarna nu bott sedan i september. Maken får nu hjälp sju gånger per dygn av personalen. Fyra gånger på dagen, och tre gånger på natten.

Hann inte packa upp

Men flytten skedde i omgångar, hela hösten. Och den sista flyttlådan var inte ens uppackad innan makarna fick ett brev av kommunen. I brevet stod det att hyresavtalet för Åsundagården skulle sägas upp.

– Vi fick ett meddelande under julveckan att det skulle ha varit något möte där det här skulle tas upp, men att det skjutits upp. Sen fick vi informationen när den redan var ett faktum, när beslutet redan var fattat, säger hon och tillägger:

– När vi flyttade in i september sades inte ett ord om att detta var på gång.

Beslutet om att säga upp Åsundagårdens hyresavtal togs vid vård- och omsorgsnämndens sammanträde den 20 januari.

I veckan gick det ut ett mejl med information till medarbetare på Åsundagården om att kommunens mål är att verksamheten som rör omsorgsboendet och gästenheten (Gästis) ska vara utflyttad den 11 juni. Ett besked som även nått Christina. Ett besked som ändrar allt.

– Min man klarar inte av att flytta en gång till. Han blir sämre och sämre. Och här vet personalen om det. Här har de tid för honom. Eller de tar sig tid för honom, berättar Christina som nu tvingats inse att hon och maken kanske inte kommer att kunna bo ihop längre, efter att Åsundagården läggs ner om några månader. Christinas make har erbjudits en plats på ett boende i Örsundsbro, men de lägenheterna är för små för att Christina ska kunna flytta med.

– Vi vet ingenting. Vi har levt ihop i 54 år. Banne mig om vi inte skulle få leva våra sista år ihop också.