Klara, färdiga, gå: Och där blev de historiska

Fotbollspelare i IFK Viksjö över 55 år samlades en regnig onsdagsmorgon utanför klubbhuset på Viksjövallen. Där klev de på bussen som skulle ta dem till Enskede IP och en match mot Enskede IK i gåfotboll – den första gåfotbollsmatchen någonsin i Sverige.

  • Publicerad 20:30, 27 sep 2018

– Jag har inte kunnat sova inatt, hördes från en av passagerarna i bussen.

För de män och kvinnor som åkte med på bortamatchen var det en speciell känsla. Och det kändes i luften. Nerverna på 55-plussarna befann sig nästan på utsidan av kropparna. Men det var ett pratglatt gäng som lämnade Viksjövallen.

– De är ungefär som de som spelar småttingfotboll, lika oförstörda i glädjen att få röra på sig, säger Mattias Lindström som är ordförande i IFK Viksjö.

Roger Holmström och de andra Viksjöspelarna på väg till matchen. Foto: Stefan Källstigen

Många nya spelare

Flera av spelarna som börjar med gåfotboll har aldrig tidigare spelat fotboll. Några av spelarna är gamla fotbollsspelare som idag har svårt att springa. Då passar gåfotboll perfekt.

När bussen med Viksjöspelare rullade in på Enskede IP och spelarna från de bägge lagen träffades för första gången var det många glada miner. Här fanns ingen rivalitet, bara glädje.

– Det här är det roligaste jag någonsin har börjat på, säger Inger Nilsson från Enskede IK.

Hon jobbar som förskolelärare och kan absolut tänka sig att introducera den nya fotbollsvarianten även till de yngre i samhället.

Inger Nilsson stod för tre mål för Enskede. Foto: Stefan Källstigen

Viktigt med uppvärmning

På Enskede IP spelades två matcher samtidigt, en dammatch och en herrmatch. Innan de bägge matcherna skulle starta leddes en gemensam uppvärmning och inte heller där fick man springa. Spelarna gjorde knäböj, utfallssteg och gick runt omkring som myror i en myrstack. Visst hände det att några krockade med varandra redan under uppvärmningen.

Nu blir jag en av de stora 56:orna

Lasse Doverland

När matcherna sedan drog igång tog det inte lång tid innan ett historiskt mål gjordes av Enskedes herrar. Målet gjordes av 62-åriga Lasse Doverland.

– Nu blir jag en av de stora 56:orna, säger han och syftar på de framgångsrika idrottsstjärnorna Björn Borg, Ingemar Stenmark, Thomas Wassberg, Linda Haglund och Frank Andersson som alla är födda 1956.

Inte resultatfokuserat

När matcherna blåstes av stod det klart att Enskedes herrar hade vunnit med hela 15-1 och damernas match slutade oavgjort, 6-6. Kvitteringsmålet för Viksjö kom precis innan slutsignalen.

– Man blir helt slut trots att man inte springer, säger Ingrid Nilsson som gjorde hattrick för Enskede.

Men det är inte resultatet eller prestationen som står i centrum när det handlar om gåfotboll. Det sociala värdet är minst lika viktigt för spelarna som gärna fikar ihop efter träningarna. Det gjorde de bägge lagens spelare tillsammans efter onsdagens match också.

Många som är med här behöver komma iväg och få tänka på annat

Helena Nordlöf

– Många som är med här behöver komma iväg och få tänka på annat. I klubben har vi en vars partner precis gått bort och en annan som opererat bort brösten i kampen mot cancer. Sedan är möjligheterna stora för oss att få in dem i föreningen vid andra tillfällen, säger Helena Nordlöf som är arrangör av matchen för Enskede IK.

Närkamp i herrmatchen som slutade 15-1 till de röda laget. Foto: Stefan Källstigen

Inte sista gången

Efter matchen samlades lagen i fiket för kaffe, macka, banan och kexchocklad. Både Stockholms idrottsförbund och fotbollsförbundet var på plats och anser att detta är ett bra sätt att få idrotten att hålla på längre upp i åldrarna.

Nu planeras det för fullt för att det ska bli fler matcher med gåfotbollen. En turnering, inomhusspel och framförallt för Viksjös del – revansch mot Enskede. Och då ska matchen spelas på Viksjövallen.

Fakta

Stort i England och Danmark

Gåfotboll är stort i flera andra länder, bland annat i England och Danmark.

Den spelas i regel på 5-mannaplan med sju spelare per lag. Det är inte tillåtet att springa och inte att tackla. Även höjdbollar och sulfinter är förbjudna.

Först i Sverige var Enskede IK och IFK Viksjö som båda startade gåfotboll för 55-plusare i början av maj i år. Nu är flera andra klubbar i Stockholm på väg att komma igång.

Forskning från Danmark visar att gåfotboll är bra för hälsan och att den kan ha ännu bättre effekt än annan typ av motion, som exempelvis löpning eller promenader.

Visa merVisa mindre