Klagostorm mot ersättningsbussar

Trots SL:s uttalanden om smidig ersättningstrafik strömmar klagomålen in. En oförutsedd störning förvärrade läget förra veckan.

  • Publicerad 14:45, 12 jul 2015

Fram till den 2 augusti är tågtrafiken avstängd mellan Bålsta och Spånga då Mälarbanan byggs ut. Pendlarna hänvisas till ersättningsbuss.

För Jessica Wittboldt som åker från Bro till jobbet i Barkaby varje dag, betyder det två timmars restid i stället för en halvtimme – om bussen ens kommer.

– Jag har fått vänta 1,5 timme eftersom bussar ställts in. Det är ganska irriterande. Det skulle behövas fler. Det är alltid väldigt mycket folk på dem och när det är varmt vill man knappt gå på, säger hon.

De första tio dagarna kom 98 klagomål in till SL. ”Jag lämnade Jakobsberg 20.50, 22.47 är jag fortfarande inte hemma på Kungsholmen”, och ”man ska inte behöva åka taxi för att komma i tid!”, skriver uppretade resenärer.

SL har inför årets avstängningar uppgett att alla resenärer ska få plats på bussarna. Enligt SL har man också fler bussar denna gång än i påskas, baserat på antalet resenärer.

– Men det är svårt att ersätta spårtrafik med bussar. De rymmer färre och kan fastna i vägarbeten. Det som begränsar antalet är att de måste få plats på terminalerna, säger Lovisa Åbom på SL:s presstjänst.

Förra veckan blev extra strulig. Vartannat tåg mellan T-centralen och Spånga ställdes in på grund av växelarbeten. Det medförde stora mängder resenärer stötvis som ville vidare med bussarna från Spånga.

– Det var en plötslig förändring vi inte räknat med. Det blir bättre nu när tågen går normalt igen, säger Lovisa Åbom.

Flera resenärer har önskat reducerat pris under den struliga perioden.

– Underhållsarbete är inräknat i priset, det får man tyvärr räkna med, säger Lovisa Åbom.

Avspärrat när ny cykelbro byggs

KALLHÄLL Under slutet av juli till och med mitten av oktober spärras ett större område av i Kallhäll centrum. Orsaken är att Trafikverket ska spränga för ett brofäste till en ny cykelbro. Gångvägar kommer att ledas om under arbetet och kommunen hoppas på förståelse för buller och transport.

Underhålls­arbete är inräknat i priset.