Försöker värma sig. Ingela Henrysdotter och dottern Elvira, 6, har filtar på sig hemma i hyreslägenheten i Hässelby gård. Foto: Stefan Källstigen

Klagomålen på kalla lägenheter i Stockholm ökar

Mitt i kan berätta att klagomålen på kalla hyreslägenheter i Stockholm ökar. Ingela Henrysdotter och hennes barn i Hässelby gård är några av de hundratals hyresgäster som fryst i hemmet under 2021.

  • Publicerad 10:06, 28 dec 2021

Det är hemskt när det är som värst

Inne i lägenheten på Kvarnhagsplan i Hässelby gård sover fembarnsmamman Ingela Henrysdotter, 47, med mjukisbyxor, underställströja och sockor på. Ibland tar hon även på mössa.

Golvet är kallt och det drar från lägenhetsfönstren. Sedan i oktober har kylan varit påtaglig, enligt Ingela. Då hade inomhustemperaturen sjunkit till 17 grader. Hyresvärden, kommunala Stockholmshem, luftade elementen utan att det blev någon skillnad.

– De gjorde det ytterligare en gång. Då sjönk temperaturen i stället kraftigt. Som lägst var det nere på 13,2 grader, berättar Ingela.

Ingela Henrysdotters temperaturmätare har visat som lägst 13,2 grader inomhus (utetemperaturen ovan, innetemperaturen nedan). Foto: Privat

De senaste veckorna har innetemperaturen pendlat mellan 15 och 17 grader. Det är långt ifrån de 20 grader som enligt Folkhälsomyndigheten är lägsta tillåtna innetemperatur.

– Jag har ringt hit Stockholmshem flera gånger om kylan utan att det blivit bättre. Det är hemskt när det varit som värst, säger Ingela.

Värden: För kallt

Stockholmshem bryter mot reglerna som situationen är just nu och när vi kontaktar Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem, reagerar hon på Ingelas situation.

– 13 grader är på tok för kallt, så ska det inte vara, säger hon.

Enligt Åsa Stenmark håller Stockholmshem sig normalt med en innetemperatur på 20-21 grader i lägenheterna. Något hyresgästerna är nöjda med.

– Men om temperaturen utomhus växlar snabbt hinner inte alltid husets värmesystem kompensera direkt och då kan man få det kallt tillfälligt. Då kan vi få en del klagomål, men det löser sig när värmesystemet kommit ikapp.

Frustrerad. Fembarnsmamman Ingela Henrysdotter i Hässelby gård har länge haft under 20 grader i lägenheten. Som kallast har det varit 13 grader. Stockholmshem har hittills inte lyckats lösa problemen. Foto: Stefan Källstigen

Men vad gör ni när hyresgäster fryser?

– Är det fel på värmesystemet så åtgärdar vi det. Det kan även handla om att elementen måste luftas eller fönster tätas. Det är också vanligt att folk möblerar för elementen, då fungerar inte värmen som den ska.

Åsa Stenmark återkommer senare till Mitt i och berättat att man upptäckt ett fel i friskluftsventilerna i Ingelas hus. Detta ska åtgärdas och dessutom har man nu höjt värmen i undercentralen.

Siffror som Mitt i begärt ut pekar på en kraftig ökning av klagomål på kalla hyreslägenheter hos allmännyttan under 2021.

Kan få hyresavdrag

Bilden bekräftas av Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

– Det är klart fler klagomål än förra vintern till både privata och kommunala hyresvärdar. Mycket verkar röra gamla fastigheter där fönster, tak och värmesystem behöver bytas ut.

Hur ofta får hyresgäster kompensation?

– Hyresavdrag är vanligt. Från 10 procent och uppåt av en månadshyra. Så det ska man tänka på.

Ingela Henrysdotter är luttrad efter över långt över två månader med ett kallt hem.

– Jag försöker få till en hyresreduktion. Men det är en väldigt frustrerande situation.

Kyla. Ingela Henrysdotter, 47, har haft kallt i sin lägenhet i Hässelby gård sedan i oktober. Foto: Stefan Källstigen

Klagomål 2021

204 klagomål har kommit in på kalla lägenheter fram till och med 16 december 2021 till de tre allmännyttiga bostadsbolagen Stockholmshem (108), Svenska Bostäder (78) och Familjebostäder (18).

Svenska Bostäder:

Klagomål kalla lägenheter:

2021: 78

2020: 37

*I mars 2020 införde Svenska Bostäder ett nytt förvaltningssystem så statistik för klagomål på värmen inte går att få fram för perioden 2020 innan mars.

Familjebostäder:

Klagomål kalla lägenheter:

2021: 18

2020: 10

Stockholmshem:

2021: 108

2020: 33

*Stockholmshem bytte i september 2020 system för att hantera kundärenden och har inte statistik för perioden innan september 2020. Men de flesta klagomål på värmen görs i slutet av året, inte i början av året.

Om man som Stockholmsbo inte får sin fastighetsägare eller bostadsrättsförening att åtgärda kylan kan man vända sig till miljöförvaltningen, som då kan ställa krav på fastighetsägarna.

Visa merVisa mindre

Temperaturen bör vara 20-24 grader

Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader.

För dem som tillhör en känslig grupp, till exempel äldre eller folk med vissa sjukdomar, så behövs uppemot 22-23 grader för att undvika risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Om din bostad har varit kallare än 20 grader under en längre tid kan du ansöka om ersättning och sänkt hyra.

Om du inte får din förening eller fastighetsägare att åtgärda problemen ska du vända dig till miljöförvaltningen som kan ställa krav på fastighetsägarna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre