Jonas Nilsson på polisen i Täby berättar att det är både A-traktorer och personbilar som samlas.

– Arninge är en av många platser i Stockholmsregionen och i hela Sverige där dessa motorträffar genomförs. Det är lite säsongsberoende när de samlas, säger Jonas Nilsson.

Stör grannarna

En del närboende har ringt in till polisen för att de störs av ljudet. De kan också uppleva en otrygghet.

– Ibland åker vi dit och kontrollerar. Vi har skrivit böter för till exempel nedskräpning och störande körning, säger Jonas Nilsson.

Mitt i Täby har pratat med en granne som säger att det låter mycket från bilarna när de sladdar, och från musikanläggningarna: "Man hör det dunka ibland".

Fastighetsägarna får merkostnader

Polisen i Täby samverkar med kommunen och fastighetsägare. Willys butikschef Jan Erlandsson säger att de tar sig in trots stängda grindar.

– De kör över gräsmattorna för att komma in. Våra väktare får inte ingripa. Det kan ta timmar att städa upp skräp och glassplitter efteråt, säger han.

Alexander Nilsson på Täby kommun vet att fastighetsägarna får merkostnader.

– Vi har en pågående dialog med privata fastighetsägare och polisen kring hur ytorna fysiskt kan begränsas. De kan till exempel minskas och man kan bygga fler fartgupp. Ibland är fordonen bara uppställda, men ibland gör de små "ryck" som gör att asfalten kan skadas, säger han.

Bygger bort intresset

I Arninge händer det mycket nu för hela området.

– Man vill skapa ett tryggt område och minska möjligheten till trafikfara. Vi har haft några trafikincidenter, säger Jonas Nilsson.

Om det finns andra möjligheter för bilträffar i Täby för att ungdomarna ska kunna bibehålla sitt intresse är lite oklart, men det finns i andra delar av Storstockholm.

– Det finns bilträffar med tillstånd. Historiskt brukar det ordnas större bilträffar, en av dessa är Barkarby bilträff, där polisen har medverkat. Men det ordnas inga bilträffar med arrangör under pandemin på grund av restriktionerna, säger Jonas Nilsson.