Klädjätten öppnar outlet i Hallunda centrum

De nya ägarna jobbar på att vända Hallunda centrum efter mörkeråren. Nu kommer goda nyheter. I november öppnar Hennes och Mauritz sitt nya koncept med outlet här. – Det var jubel när jag berättade för de andra företagarna. Det här kommer dra kunder från andra delar av Stockholm, säger Elias Gerogiadis vd på centrumägaren Sterner Stenhus.

  • Publicerad 14:50, 20 sep 2018

År 2000 blev Hallunda centrum utnämnt till ”årets köpcentrum” i Sverige. När centrum gick i konkurs år 2012 var läget det omvända. Flera kundmagneter hade lämnat och 2013 kastade även Systembolaget in handduken. Många butiksägare klagade på osynliga ägare.

Nya ägarna satsar

I slutet av 2016 tog Sterner Stenhus över med storslagna planer.

Bygget pågår för fullt inne i Hallunda centrum. Lite tejp avslöjar vilka som håller på att flytta tillbaka. Foto: Daniel Diaz.

– Det gäller att sätta rätt butik på rätt plats. Men hade du frågat mig för ett par år sedan hade jag trott att det var 1 procents chans att HM skulle starta koncept-butik här. Vi har jobbat hårt för att få hit dem, säger Elias Georgiadis som är vd på centrumägaren Sterner Stenhus.

1 400 kvadratmeter

Hennes och Mauritz öppnar på 1 400 kvadratmeter. Det handlar om en butik som samlar tidigare klädkollektioner. Öppningen sker den 23 november på ”Black Friday”.

Klädjätten återvänder till Hallunda

Elias Georgiadis är uppväxt i Hallunda. Centrumchefen Lena Palioura bor i Eriksberg. Kollegorna hoppas att deras satsningar ska bidra till en positiv utveckling i området.

Tidslinje: Gallerians krokiga resa år för år

Att HM som tidigare lämnade centrum nu återvänder i ny form är en viktig del i det arbetet menar Elias Georgiadis.

– Den här etableringen är inte bara viktig för Hallunda utan för hela Botkyrka, säger Elias Georgiadis som lovar att nya etableringar är på gång efter HM.

Elias Georgiadis, vd på Sterner Stenhus och centrumchefen Lena Palioura på torgytan som också ska förändras. Här ska det bli butiker och saluhall. Foto: Daniel Diaz.

Bland annat utlovar han en ännu hemlig kedja som har ett flertal butiker runt om i Sverige. Sterner Stenhus planer inbegriper också ett bostadsprojekt på 500 bostäder och upp till 25 våningar höga hus.

Elias Georgiadis svarar Mitt i att han inte räds rapporter om mer trögsålda bostäder.

– Vi måste bygga vad folk vill ha. Jag tänker en kombination av bostadsrätter, hyresrätter och trygghetsboende. Sedan jobbar vi att på få hit SIDA, säger han.

Skönhetsgalleria öppnade

Efter övertagandet i slutet av förra året dröjde det inte länge innan det började röra på sig i centrum. Bland annat öppnade en skönhetsgalleria förra hösten.

Bygge av saluhall efter nyår

I planerna finns också en saluhall och nya butiker som öppnar på torgytan i mitten av centrum och där Big Box ligger i dag. Öppningen för saluhallen har dock skjutits upp. Det blir  inte till jul i år som målet var förra hösten.

– Vi har bygglov och siktar på att komma igång efter nyår, säger Elias Georigadis.

På torgytan fanns tidigare en restaurang. Foto: Daniel Diaz.

Centrumägarna jobbar också på att göra om fasaderna till butikerna. Lidl har byggt om i sin butik. Och Stadsmissionen som är en av butikerna som lämnar plats för för HM har redan flyttat till ett läge närmre utgången mot bostadsområdet i Hallunda. Elias Georgiadis är nöjd när han visar runt.

– Så här mycket folk var det inte här tidigare. Händer det saker vill folk komma hit och titta också, säger han.

Tidslinje: Gallerians krokiga resa år för år

Fakta

Hallunda centrum - år för år

1973 – Hallunda centrum står klart.

1997 – Fastighetsägaren Piren tar över och satsar 75 miljoner kronor på renoveringar

2000 – Hallunda centrum får utmärkelsen årets köpcentrum

2012– Hallunda centrum i konkurs – förvaltare tar över.

2014 – 2016  Rånare och inbrottstjuvar tar sig vid tre olika tillfällen in i centrum med bil.

2016 – Sterner Stenhus tar över i november

2017 – Skönhetsgalleria öppnar i centrum

2018 – HM öppnar outlet.

Visa merVisa mindre