Foto: Mostphotos

Klädförsäljning till äldre på parkeringar i Haninge väcker oro

Polisen fick vid 14.45 under tisdagen in samtal om att en man gick omkring och försökte starta diskussioner och samtidigt sälja skjortor till äldre på parkeringen utanför Öob i Handen. Fenomenet känner polisen till, men det är svårt att konstatera att det handlar om brott.

  • Publicerad 17:40, 28 jun 2016

– Det kan ibland börja med att dessa personer frågar efter vägen till Arlanda, sedan plötsligt erbjuder de kanske en skjorta och dialogen är igång. Det är just när dialogen väl är igång som det kan bli knepigt. Är man inte intresserad ska man bara säga nej tack direkt. De ger sig på lite äldre, men det är svårt och tveksamt om det är brottsligt, och vi vet inte hur omfattande detta är, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.

– Om en man säljer jackor så är det ju upp till folk själva att bedöma vad för kvalitet det är på jackan. En del folk har sagt att det visat sig vara plastjackor, fortsätter han.

En man i 75-årsåldern som var på Öob på tisdagen ringde polisen sedan han blivit osäker.

– Mannen ville att jag skulle kliva in i hans bil, jag blev först erbjuden en skjorta, sen en till, sen en till, sen en jacka, sen en tröja. Han sade att det var värt 20 000 kronor, men att jag skulle få det för 2 500 kronor. Han sade att han var på väg hem, och behövde kontanter. Jag ringde polisen för jag blev osäker och misstänkte att detta antingen var rena skitprylar eller stöldgods. Jag har sett denna typ av försäljning inne i city flera gånger under en mängd år, säger han till Mitt i Haninge.

Enligt Lars-Göran Rehn är det svårt juridiskt att konstatera att försäljningen inte är tillåten.

– Det kan vara försök till bedrägeri, men det är väldigt svårt att bevisa det. Ska det vara bedrägeri måste personen ha sålt vad du trott varit en riktig vara, men sedan inte varit det.

För 1,5 månad sedan ska en man ha sålt kläder utanför Haninge centrum på samma sätt som vid Öob under måndagen, uppger mannen i 75-årsåldern för Mitt i Haninge.

– Polisen tyckte det var bra att jag ringde in och tipsade om detta, säger han.