Alexandra Hedborg (M) är van med ett hätskt tonläge i sociala medier, men i somras gick det långt över gränsen. Foto: Stefan Källstigen

Klädde sig ”fattigt” – då kom hot om våldtäkt och avrättning

Järfällapolitikern Alexandra Hedborg (M) är van med ett hätskt tonläge i sociala medier. Men när hennes hemadress lades ut på twitter och hot om avrättning och våldtäkt kom hade det gått långt över gränsen.

  • Publicerad 04:33, 7 nov 2019

”Hoppas du blev rånad kuksugerska”, ”kan någon i orten ge henne lite kuk så hon håller käften” och ”ska jag behöva komma till Järfälla för att du ska vara tyst”.

Det är några av kommentarerna Alexandra Hedborg (M), ledamot i fullmäktige i Järfälla, fick i somras i samband med att hon publicerade en bild på twitter där hon utklädd till en ”luffare” skämtade om ett tv-inslag som uppmanade till att klä sig fattigt.

Hot mot lokalpolitiker ökar i Stockholm – fyra av tio utsatta

– I början var det hanterbart för på Twitter får man räkna med en del starka känslor. Men när min hemadress lades ut, och det kom mordhot och att man uppmanade att våldta mig så kände jag att det hade gått alldeles för långt, säger hon.

Bilden på Twitter som orsakade hatstormen.

Bilden föranleddes av att Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren, i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon om rån mot unga tipsade om klä sig fattigt för att undvika att bli rånad.

– Jag tyckte att det var en absurd uppmaning. Så jag försökte väcka debatt genom att använda humor. Men tyvärr så misstolkades det, eller medvetet misstolkades och då startade drevet, säger hon.

Orolig för familjens säkerhet

Hon berättar att situationen blev väldigt obehaglig. Till en början var hon orolig för sin familjs säkerhet, men bedömde sedan att det troligtvis handlar om tomma hot.

– Det finns dock andra situationer där jag varit rädd och då rör det sig oftast om politiskt extrema grupper som inte drar sig för att verkställa hot, säger hon.

Hon valde att inte polisanmäla den här gången, eftersom hon tror att ärendet sannolikt hade lagts ned. Däremot finns det ett pågående polisärende med rubriceringen grovt förtal från ett annat tillfälle, som hon inte vill gå in närmare på nu.

Ganska otacksamt att vara politiker”

Hoten har påverkat henne och begränsat hur hon använder sociala medier. Hon tycker också att hon har blivit bättre på att markera mot sina följare när hon upplever att de uttrycker sig olämpligt mot andra personer eller politiker.

– Jag kommer aldrig att backa från mina ståndpunkter och jag kommer att fortsätta yttra mig i olika politiska frågor. Däremot har jag rannsakat mig själv och har försökt hitta en bättre balans där jag fortfarande kan vara slagkraftig men inte bidra till lika mycket polarisering som jag tidigare gjort.

Jag kommer att fortsätta kämpa för demokratin, även om det kan kosta på ett personligt plan ibland

Alexandra Hedborg (M)

Alexandra Hedborg säger att hon nu försöker att bidra till ett bättre tonläge på Twitter.

Tanken att ge upp politiken har slagit henne flera gånger. Men efter hoten har hon fått mycket stöd från partikollegor, men även från politiska motståndare som befunnit sig i liknande situationer. Det har sporrat henne att vilja fortsätta.

– Det kan stundtals kan vara ganska otacksamt att vara politiker. Men om vi ger upp, vem ska då ta sig an dom här uppdragen i framtiden. Jag kommer att fortsätta kämpa för demokratin, även om det kan kosta på ett personligt plan ibland, säger hon.

KD-politikers bil vandaliserad: ”Det har gått överstyr”

Trots stalkare och fejkade sexbilder – M-politiker vägrar ge upp

Gav sig in i vargdebatten – då kom hot och förföljelse

Hotfullt när mc-gäng skulle motas bort från Huddinge