Kjell Isaksson, till vänster, tävlar i årets upplaga av SVT:s Mästarnas mästare. Bilden är från när StockholmDirekt/Spånga Tidning besökte honom och Hasse Lagerqvist, också gammal stavhoppare, 2016. Foto: Linda Gren

Kjell från Spånga kan bli Mästarnas mästare

I årets omgång av SVT-programmet Mästarnas mästare är en av de tävlande Spångabon och före detta stavhopparen Kjell Isaksson. 70 år gammal är han äldsta deltagaren i programmets historia och imponerade i första avsnittet, som sändes igår.

  • Publicerad 15:34, 11 mar 2019

Kjell Isaksson tog sitt första världsrekord i stavhopp utomhus 1972 i Austin, USA. Totalt har han sju stycken världsrekord. Foto: Linda Gren

– Det gick skitbra! säger Kjell Isaksson om sin prestation i det första avsnittet av SVT-produktionen Mästarnas mästare.

Elfte säsongen av det extremt populära programmet, där några av Sveriges största idrottsstjärnor genom tiderna möter varandra i olika fysiska och psykiska utmaningar, gick av stapeln under söndagskvällen.

I det återkommande momentet "sitta mot en vägg i 90 grader så länge man orkar" nådde han den manliga rekordtiden så när som på 3 sekunder, genom att hålla ut i 11,5 minuter.

– Hade jag känt till rekordet innan vi satte igång så hade jag nog hållit ut några sekunder till, det blev lite snopet, haha, säger Kjell Isaksson.

Äldre fans

I årets uppställning finns namn som friidrottaren Carolina Klüft, handbollsspelaren Staffan Olsson och fotbollens Henke Larsson, alla välkända för de flesta i vårt land.

– För att känna till mig måste man själv vara en bit över 50, säger Kjell Isaksson.

Ett påstående som förmodligen stämde – fram tills igår alltså.

Själv berättar Kjell Isaksson att han fått mycket positiv respons på Facebook. Och det senaste dygnet har en tre år gammal artikel om honom seglat upp som den mest lästa på Spånga Tidnings sajt.

LÄS MER: Tätt mellan stavhoppsmästarna i Spånga

Stor ära

Att vara med i Mästarnas mästare beskriver han som en stor ära. Han skulle egentligen ha deltagit för två år sedan, men då "drog jag av hälsenan", berättar han och så blev det inget av den gången.

Egentligen borde Kjell Isaksson ha varit med för länge sen, om han får säga det själv.

– Det är egentligen tio år för sent. Jag är över 70 medan många av de andra knappt har lagt av med sin sport. Men jag har inte så höga krav. Det är få som får vara med och för mig blev detta ett sätt att få ett mål med träningen, säger han.

När han förberedde sig inför tävlingen, som spelades in i grekiska Kalamata i somras, inledde han försiktigt den här gången och klarade sig utan några skador. Han får inte lov att avslöja något om tävlingen som inte har sänts ännu, men något stavhopp verkar det inte ha blivit i alla fall.

– Jag har inte hoppat stav sen 1990-talet. Men i och med att jag nu har tränat så tänker jag eventuellt ställa upp i nån veterantävling. Jag kommer att vara försiktig. Mitt rekord när jag var aktiv var 5,51 meter, Nu kanske jag klarar 3 meter. Men att göra det som 70-åring – det är ganska bra! säger Kjell Isaksson.

Årets deltagare i Mästarnas mästare

Kjell Isaksson – världsrekordhållare i stavhopp på 1970-talet. Vann tio SM-guld på tolv år.

Carolina Klüft – slog igenom som 19-åring och sopade mattan med alla andra sjukampare i EM, VM och OS åren 2002-2007.

Henrik ”Henke” Larsson – var med i laget som tog VM-brons 1994, öste in mål i Celtic och vann Champions League med Barcelona.

Mikaela Laurén – framgångsrik simmare som bytte sport och tog hem flera titlar som proffsboxare.

Kim Martin Hasson – målvaktsstjärna när Damkronorna stod för en rejäl OS-skräll när laget slog ut USA i semifinalen och tog silver i Turin.

Annelie Pompe – fridykare som satte världsrekord med ett dyk ner till 126 meter. Äventyrare som även bestigit Mount Everest.

Tommy Salo – hockeymålvakt som blev både OS-hjälte och OS-syndabock under sin tid i Tre Kronor. Straffräddningen i Lillehammer gav OS-guld 1994. Missen mot Vitryssland i OS 2002 orsakade en av den svenska OS-historiens största chocker.

Anders Södergren – längdskidåkare som två gånger lyckats med att vinna Holmenkollens klassiska femmil. Utöver de 24 SM-gulden har Södergren ett OS-guld i stafett från Vancouver 2010.

Staffan Olsson – stjärna i ”Bengan Boys” – handbollslandslaget som samlade på mästerskapsmedaljer 1990-2002.

Marita Skogum – orienterare som tog sex VM-guld under tio år i världseliten och blev förbundskapten senare.

Källa: SVT

Visa merVisa mindre