Kjell och Anita Österlinds uppfart hackades sönder av hantverkarna. Foto: Richard Ekman

Kjell, 80, fick uppfarten förstörd av fifflande stenläggare

De påstridiga och fifflande stenläggarna drar fram genom Järfälla och Upplands-Bro. Kjell Österlind, 80, tackade nej till deras erbjudande om att renovera hans uppfart, men dagen efter kom de ändå tillbaka och började hacka sönder den. – Jag sa ”Vad i helvete gör ni för nånting?”, säger han.

  • Publicerad 16:45, 13 jun 2019

När Kjell Österlind och hans fru Anita var ute och påtade i sin trädgård i västra Jakobsberg förra veckan dök det plötsligt upp en man på garageinfarten. Han pratade engelska och ville erbjuda paret en ny uppfart.

– Han var väldigt trevlig och sa att han kunde lägga ny sten åt oss för 20 000 kronor. Det var väldigt vad billigt, tänkte jag, säger Kjell Österlind.

Men Kjell anade ugglor i mossen.

– Det lät ju lite för bra för att vara sant och man har ju hört om fuskjobbare som åker runt på det här viset, så jag var på min vakt. Jag tackade inte ja till någonting, säger han.

Började hacka sönder uppfarten

Efter ett kortfattat samtal, där Kjell gjorde tydligt att han inte var intresserad, gick mannen sin väg. Men historien tar inte slut där.

Nästa dag hörde Kjell och Anita plötsligt oljud från garageuppfarten.

– Min fru gick och tittade och såg att de stod och hackade sönder infarten. När jag kom dit såg jag att de dessutom hackade invid huset. Jag sa ”vad i helvete gör ni för nånting?” och bad dem försvinna härifrån.

”Tänk om vi inte varit hemma”

Männen gav sig till slut i väg. Efter sig lämnade de tre bortlyfta kantstenar och en bit avbruten asfalt vid huskroppen. Men det kunde varit värre, menar Kjell Österlind.

– Tänk om vi inte varit hemma. Då kanske hela uppfarten varit uppbruten här. Det är ett jävla tilltyg alltså, säger han.

Kjell vill nu varna andra i Järfälla och Upplands-Bro för att hantverkarna är i farten, men han har inte kontaktat polisen efter det som hände.

Polisen: Ring 112

Men enligt kommunpolis Magnus Nilsson är det precis vad han borde ha gjort.

– Om man tydligt sagt nej åt dem och de ändå kommer tillbaka, då är det bara att ringa 112 fort som attan, så kommer vi, säger han.

Han menar att de fifflande hantverkarna är ett återkommande problem i Järfälla och Upplands-Bro.

– Ja, vi känner igen det här. I år har vi hittills inte haft så mycket med dem att göra, men det kan bero på att vi i huvudsak arbetar med dem genom deras bosättningar. De tenderade tidigare att ockupera områden med sina husvagnar och bo där illegalt, och då brukade vi avhysa dem. Men nu verkar de ha gått över till att bo lagligt och hyra in sig någonstans, säger han.

Hur vanlig är Kjells och Anitas situation? 

– Det är svårt att säga för det finns förmodligen ett väldigt stort mörkertal. Ibland får vi höra om sånt här, men det är ofta man väljer att inte kontakta polisen när sånt här händer.

Riktar sig mot äldre

Enligt Magnus Nilsson är det främst äldre människor som drabbas.

– Det är det som gör detta så fult. De söker människor som är försvarslösa och försöker få dem tvivla på vad de sagt och gått med på.

För Kjell och Anita kan den här historien sluta med en ny uppfart, trots allt.

– Vi har har bott här i 50 år och har funderat på om det inte är dags för något nytt. Jag skulle vilja lägga gatsten. Men vi anlitar definitivt inte de här gubbarna i så fall, säger Kjell Österlind.

Så skyddar du dig mot fuskbyggarna

Kommunpolis Magnus Nilsson ger sina fem bästa tips

  • Gör inga affärer i dörren. Vi avråder starkt från att tacka ja till erbjudanden från folk som kommer och knackar på. Det är klart, att köpa korv av barn från den lokala fotbollsklubben är en sak, men stora affärer som den här ska man tänka över noga.
  • Säg tydligt nej och skriv absolut inte på någonting.
  • Kommer de tillbaka och börjar utföra arbeten ändå bör du ringa 112 direkt.
  • Om inget avtal finns på plats kan hantverkarna göra sig skyldiga till exempelvis skadegörelse och hemfridsbrott.
  • Om det däremot finns någon form av avtal kan polisen inte hjälpa till. Då blir det istället en civilrättslig fråga.
Visa merVisa mindre