Kistas fotbollsmamma hyllas på Fotbollsgalan

I elva år har Filiz Sayin haft hand Kista SC:s P02-lag. Att hennes egen son slutade 2016 ändrade inget. – De är alla mina barn, säger Filiz om killarna i laget. På måndag hyllas eldsjälen från Kista som ”Årets Fotbollsförälder” på Fotbollsgalan i Globen.

  • Publicerad 08:00, 8 nov 2018

– Det känns jättemäktigt! Jag har hållit på så länge, och jag gör det här för ungarna. Det är så viktigt att de stannar kvar i någon idrott och inte hamnar på gatan och bara hänger. Därför säger jag åt dem att de kan ringa mig när som helst, 24 sju, och prata om vad som helst, säger Filiz.

”Årets Fotbollsförälder” är ett initiativ av SJ och Svenska Fotbollförbundet. Tanken är att stötta, inspirera och hylla alla eldsjälar som jobbar ideellt för barn- och ungdomsfotbollen i Sverige. Varje år utses elva personer till Årets Fotbollsföräldrar – personer som har visat på ett engagemang utöver det vanliga – och de prisas på Fotbollsgalan i Globen.

Tränare, lagledare och styrelsemedlem

Och ett engagemang utöver det vanliga kan man verkligen tala om när det gäller Filiz Sayin. I elva år har hon varit en engagerad ledare i Kista SC. Hon har tränat pojklag och flicklag, varit lagledare och suttit i styrelsen. Men framför allt har hon alltid ställt upp i vått och torrt för killarna i P02, gänget hon har följt sedan de var 5 år gamla.

Utöver sitt enorma engagemang i P02:orna har Filiz Sayin även tränat flicklag i Kista SC. Foto: Pia Sundström

– Det började med fotbollsskola. Det var kull och lek, och lite boll. Men vi fick ihop ett lag och sedan dess har det alltid varit 20 spelare eller fler, i laget säger Filiz som var tränare de första åren innan hon i stället axlade rollen som lagledare då killarna började spela 9-manna.

”Tränare kommer och går men jag består”

Många är kvar sedan Fotbollsskolan, men några har slutat under de elva år som gått. En av dem är Filizs egen son, det var för två år sedan.

Filiz Sayin till vänster i mittenraden på ett lagfoto med P02:orna. Hon ser dem alla som sina barn, och kärleken är ömsesidig. ”Jag brukar gå ut ur omklädningsrummet när de ska byta om, men då ropar de alltid att nej, det behöver du inte, du är som vår mamma”, säger Filiz. Pia Sundström

– Han ville satsa på skolan i stället, han har andra visioner i livet. Men jag stannade kvar. De är alla mina barn, alla i laget. De ringer mig när som helst och de kan fråga om och prata om vad som helst. Vi har bytt tränare flera gånger, men jag stannar. Tränare kommer och går men jag består, säger Filiz och skrattar.

19 nomineringar för Filiz

På hemsidan Fotbollsföräldrar har mängder av eldsjälar nominerats. Filiz Sayin har fått 19 olika nomineringar. En jury med fotbollsprofiler som Kennet Andersson, Lisa Ek och Mohammed Al-Hakim har bland alla kandidater valt ut elva personer som får titeln ”Årets Fotbollsförälder” 2018.

Hela idrottssverige bygger på ideellt arbete av eldsjälar och engagerade fräldrar. Så det är tur att det finns sådana som Filiz Sayin, här på cup med ett flicklag i Kista SC. Foto: Pia Sundström

– Jag var i Enköping och kollade när en av mina killar fick testa att spela match med A-laget. Då ringde de och sa att jag var en av de elva vinnarna! säger Filiz.

Zlatan kommer, men Kennet smäller högst

Så när Sveriges fotbollsstjärnor har sin ”firmafest”, Fotbollsgalan i Globen, på måndag ska Filiz Sayin och tio andra eldsjälar hyllas på scen som Årets Fotbollsföräldrar. Zlatan Ibrahimovic har sagt att han ska komma. Men Filiz ser mest fram emot att få träffa en bronshjälte från -94.

– Det är så roligt att Kennet Andersson är ambassadör för Årets Fotbollsförälder. Han är en favoritspelare för mig. Jag börjar känna mig lite nervös, men det ska bli så kul att vara med om det här, en riktig upplevelse, säger hon.

Fakta

Spelade själv i klubben i nära 40 år

Namn: Filiz Sayin.

Ålder: 48 år.

Bor: Kista.

Familj: Man och två barn.

Yrke: Resekonsult.

Egen fotbollskarriär: ”Jag började spela i Järva FK, som Kista SC hette då, i slutet av 1970-talet. Jag var 8 eller 9 år. Sedan dess har jag spelat i klubben, de sista året i damlaget i Korpen, tills för ett år sedan.”

Önskar sig: ”Att de stora företagen som finns här i Kista kunde ställa upp och sponsra Kista SC. Ungdomarna kan ju sättas i arbete också, stå i sina klubboveraller och slå in julklappar i Kista Galleria till exempel. Målet är ju att de unga ska aktivera sig och inte bara hänga i gallerian. Vi har haft en förälder som kunde sponsra så att vi i laget fick väskor, men jag skulle önska att de stora företagen kunde sträcka ut en hjälpande hand.

Visa merVisa mindre

Fakta

"Hon ger hopp till deras möjligheter när andra sätter hinder"

Filiz Sayin nominerades till ”Årets Fotbollsförälder” av 19 olika personer. Så här lyder två av nomineringarna:

”Filiz Sayin jobbar dag och natt för de ungdomarna som älskar fotboll. Hon ger hopp till deras möjligheter när andra sätter hinder. Alltid glad, positiv och nåbar oavsett tiden och vädret. Filiz ser man alltid i sina blå Kista Fotbollsträningskläder, med ett leende. Blicken i hennes ögon när hon tittar över fotbollsplanen är att hon tänker: alla de här ungdomarna ska lyckas inte bara i fotbollen utan i livet. Det behövs flera många som Filiz Sayin för att ge alla ungdomar möjligheten att lyckas.”

”Filiz lägger verkligen ner sitt allt på våra ungdomar. Hon inte bara tränar dem och finns som ledare i fotbollen utan finns där och stöttar ungdomarna och försöker styra dem i rätt köl även utanför fotbollen och har nu gjort det i många år. Hon har också hela tiden engagerat sig i att alla barnen får skjuts till träningar och matcher. Och skött det administrativa samt att hon alltid även gjort allt för att försöka få föräldrarna att trivas som en grupp och samarbeta vid bl.a aktiviteter som fått in lite pengar till fotbollskassan och framför allt varit uppmärksam på oroligheter vid planen och utanför pratat med ungdomarna om det och uppmärksammat föräldrarna om det och bett om hjälp att tillsammans skydda våra ungdomar.”

Visa merVisa mindre

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!