Kistaloppet firar fem år

På lördag fyller Kistaloppet fem år och har genom åren lockat över tiotusen löpare. I dag är tävlingen närmast en institution i Järva och engagerar de flesta från Henok Goitoms fotbollslag, till skolorna, den lokala kaffehandlaren och kyrkan.

  • Publicerad 18:20, 24 aug 2014

Vandad Assadi och John Laselle traskar genom Kista Galleria. I Vandads hand dinglar en rosa tygpåse med Kistaloppets logga.

Den är från första året. Och håller än.

– Man kan säga att det är en metafor för Kistaloppet. Jag vet inte om det är skrytsamt att säga att loppet blivit en institution i Järva, men det är i alla fall femte året nu. Det är jättehäftigt, säger Vandad.

De lärde känna varandra i Ärvingeskolan och ville som vuxna, utflyttade göra något positivt för området och invånarna.

Tillsammans med tre andra barndomsvänner drog de igång det ideella ungdomsprojektet Husby Marathon, som i dag heter Löparakademin, med målsättningen att med löpningen som verktyg utveckla unga förortsbor socialt.

Nästa steg var Kistaloppet.

”Vi vill göra något stort och oförglömligt för området”, sa Vandad i en intervju i Lokaltidningen Mitt i Kista för fem år sedan.

”Och visa upp Kistas mångfald. Vissa känner bara till industriområdet, andra bara bostadsområdet. För att inte tala om Järvafältet, ingen annanstans i Stockholm finns så bra förutsättningar för löpning”, sa John Laselle i samma intervju.

Har det blivit som ni tänkt er?

– Över tiotusen personer har sprungit Kistaloppet de här åren, varav många utifrån. Förhoppningsvis har vi hjälpt till med att förändra eller åtminstone nyansera mediebilden av området, säger Vandad.

Vilken mediebild?

– Folk som inte har varit här skriver saker och det cementeras uppfattningar som kanske inte riktigt är sanna. Genom att komma hit och springa genom Husby centrum så får man kanske en mer nyanserad bild, säger John.

Vad är ni mest stolta över att ha åstadkommit?

– Roligast är att vi lyckats locka 2 000 inaktiva barn och ungdomar från området att springa Lilla Kistaloppet, säger John.

Över 50 procent av deltagarna är dessutom tjejer, en erkänt svårflörtad grupp när det gäller idrottsaktiviteter i mångkulturella förorter.

– Det snackas om problem att aktivera tjejer. Men det har inte vi märkt, det handlar om hur man gör. Direktkontakt är a och o om man vill lyckas, säger Vandad.

De har gått ut i skolorna och berättat att loppet är gratis och raserat hindren för att anmäla sig.

– Det kanske hade sett annorlunda ut om vi bara hade satt upp en poster, säger John.

I dag är Kistaloppet en succé som engagerar hela lokalsamhället, allt från Kista Galaxy och Kista SC till den lokala kaffehandlaren och kyrkan. Men det var faktiskt nära totalhaveri premiärloppet 2010.

– Vi tog oss vatten över huvudet. Det var kaos bakom kulisserna, säger Vandad.

20 minuter innan loppet försvann elen till tidtagningen, samtidigt som massor av elitlöpare stod och trampade i startfållan.

– Men det löste sig. Och kicken man fick efteråt, responsen på plats från Järvaborna som var där. ”Gud det här måste ni göra igen”. Det var fantastiskt, säger Vandad.

Hur länge tänker ni fortsätta?

– Vi kör på tills den dagen strukturen sitter och någon annan kan ta över, säger Vandad Assadi och John Laselle.

Ungdomar tränar i Löparakademin, som med löpningen som verktyg vill utveckla unga förortsbor socialt.

Fakta

Siktar på att springa själva om 5 år

Namn: Vandad Assadi och John Laselle.

Ålder: 33, respektive 35 år.

Familj. Vandad är sambo med bebis på väg i november, John träffar någon.

Bor: Södermalm och Solna.

Aktuella: Som grundare och arrangörer av Kistaloppet som på lördag arrangeras för femte året.

Avklarade Kistalopp: Noll. ”Det vore kul att springa, men än så länge behöver vi jobba. I samband med 10-årsjubileet kanske vi kan springa”, säger Vandad Assadi.

Visa merVisa mindre

Fakta

Henok Goitom delar ut medaljer

3 000 väntas springa Kistaloppet på lördag.

Nära 200 funktionärer, de flesta från Järva, jobbar.

Löparna bjuds på etiopiskt kaffe och bananer från lokala handlare.

AIK-stjärnan Henok Goitom och Kista Galaxy är på plats för att dela ut medaljer till deltagarna i Lilla Kistaloppet.

Startfältet är det vassaste någonsin med två etiopiska landslagslöpare, samt dam- och herrvinnaren av Midnattsloppet 2014, båda från Kenya.

Visa merVisa mindre