Ahmadreza Djalali, 45, från Kista, greps i april 2016 under ett besök i Iran. Foto: Arkiv

Kistaforskaren har dömts till döden i Iran

Den fängslade läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, 45, från Kista som sitter fängslad i sitt hemland Iran har dömts till döden för påstått spioneri. Utrikesminister Margot Wallström (S) kräver att Iran ändrar på domen. – Jag kan bara vänta och hoppas att de kan ändra domen, säger hans fru Vida Mehrannia.

  • Publicerad 17:16, 24 okt 2017

Mitt i har tidigare berättat om Ahmadreza Djalali, Kistabo och forskare i katastrofplanering på Karolinska institutet i Solna, som sedan förra våren sitter fängslad i Teheran misstänkt för spioneri.

Ahmadreza Djalali är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. I april förra året var han inbjuden till ett statligt universitet i Teheran i sitt gamla hemland för att att föreläsa om sitt forskningsområde när han försvann.

Flera månader senare, under förra hösten, kom det fram att han fängslats i det ökända Evinfängelset i Teheran, anklagad för spioneri och kontakt med fientlig makt.

I Sverige har han hustrun Vida Mehrannia och deras två barn, 15 år och 5 år gamla.

I lördags fick hon reda på att han dömts till döden. Den iranska domstolen påstår att han varit spion för Israel.

– Jag är fullständigt chockad. Jag kunde aldrig tro att jag skulle få det här beskedet. Det jag hoppas på nu är att den svenska regeringen kan få dem att ändra beslutet. Det enda jag kan göra nu är att vänta, säger Vida Mehrannia.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger i en kommentar till TT att Sverige omedelbart har tagit upp detta ditt högsta ort.

”Med anledning av dessa allvarliga uppgifter tar vi omedelbart upp detta med iranska företrädare på hög nivå. Sveriges liksom EU:s inställning till dödsstraffet är väl känd. Vi fördömer tillämpningen av dödsstraff i alla dess former. Dödstraffet är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning”, skriver Margot Wallström i en skriftlig kommentar till TT.

Kräver att de ändrar domen

I en intervju i SVT:s Agenda under söndagskvällen sa hon att de redan har tagit kontakter med Iran för att protestera och kräva att Iran ändrar på domen.

Utrikesdepartementet kan nu bekräfta att Ahmadreza Djalali har dömts till döden.

– För det första vill jag framföra att Sverige fördömer tillämpning av dödsstraff. Nu agerar vi utifrån den information vi har. Jag kan inte uttala mig om hur, men vi arbetar både här i från Sverige och på plats i Iran, säger Linn Duvhammar, på UD:s presstjänst.

”Mycket bristfällig rättegång”

Amnesty kräver att iranska myndigheter omedelbart upphäver domen och friger Ahmedreza Djalali. Amnesty skriver i ett uttalande att rättegången mot Djalali har varit mycket bristfällig och inga som helst bevis har presenterats som skulle tyda på att han är något annat än en forskare som fredligt utövat sitt yrke.