Kista SC spelar historisk kvalmatch på Ärvinge BP

För första gången någonsin har Kista SC:s herrar nått en kvalplats till division 3. Fyra lag gör upp i enkelmöten om en plats i trean. Kista SC har två bortamatcher – men inleder hemma mot Vaksala SK på söndag, den 14 oktober, klockan 16.

  • Publicerad 15:47, 10 okt 2018

– Jag tror och hoppas att det kommer mycket folk och hejar. Vi har många ungdomslag som brukar komma och titta, men det vore kul om andra som bor i området också kommer, säger lagets huvudtränare Sebastian Daka.

Kista SC hoppas på starkt publikstöd på söndag. Med 102 i hemmasnitt under året är man näst bäst i serien. Endast lokalkonkurrenten Husby FF, nykomling i femman som slutade på tionde plats, hade fler åskådare med 158 i hemmasnitt. Foto: Kista SC

Han är ny i klubben, kommer närmast från Djurgårdens ungdomsakademi, och gör sin första säsong som seniortränare. Hittills med gott resultat, måste man säga.

”Mer organisation och tydlighet”

Kista SC gick upp från femman 2013 och har nosat på toppen i division 4 Stockholm norra ett par gånger sedan dess, men i fjol var man ett mittenlag så att nu komma tvåa och nå kvalspel är en markant förbättring.

– Stommen från i fjol är kvar, plus ett par nya spelare. Många av spelarna är bra och arbetssättet vi har försökt implementera, med mer organisation och tydlighet, har gett bra resultat, säger Sebastian Daka.

I bra form inför kvalserien

Formen inför kvalet är också bra. Kista SC spurtade starkt i serien och tog sex raka segrar innan man spelade oavgjort i den sista, som saknade betydelse för tabellen.

I fin form. Kista SC låg länge trea i serien men tack vare en radda trepoängare kunde man passera FC Järfälla på hösten och ta andraplatsen bakom IFK Österåker. Foto: Kista SC

– Ja, och vi har vunnit matcher även när vi inte har varit helt nöjda med hur spelet har sett ut. Det är också en styrka, konstaterar Sebastian Daka.

Första matchen kan bli den tuffaste

Kista SC:s premiärmotståndare i kvalet, Vaksala SK, får nog anses som förhandsfavorit. Laget slutade på nionde plats i division 3 norra Svealand efter en fin avslutning med fem segrar och en oavgjord på de sex sista seriematcherna.

De andra två lagen i kvalserien, Fanna BK från Uppland och gotländska Fardhem Garda BK, ska liksom Kista SC försöka kvala sig upp till trean från division 4.

– Jag har sett en match med Fardhem och de är välorganiserade och har ett starkt försvarsspel. Fanna vet jag däremot inte mer om än det man kan läsa ut av tabellen, att de kom trea i sin serie, säger Sebastian Daka.

Endast ettan i kvalet får plats i division 3

Men innan Kista SC drar till Uppland den 20 oktober och till Gotland den 27 oktober gäller det att skaffa sig ett bra utgångsläge via ett gångbart resultat mot division 3-laget Vaksala SK hemma på Ärvinge BP på söndag.

Endast ettan i kvalserien når division 3, de andra tre får ta nya tag i division 4 nästa år.