Rustas. Nu är Kista gård såld till nya ägare som har stora planer för platsen. Foto: Patrik Ekström

Kista gård har fått nya ägare

Efter år av förfall: Nu har anrika Kista gård fått nya ägare. Planen är att göra platsen tillgänglig för allmänheten och samtidigt bygga fler byggnader.

  • Publicerad 17:53, 1 mar 2021

När staden sålde Kista gård till ett privat bolag 2017 lovade de nya ägarna renovering och nya verksamheter. Men ingenting hände och byggnaderna har fått stå och förfalla.

I höstas rapporterade Mitt i om att ägarna ville bygga nya fastigheter på en del av platsen för att finansiera upprustning av själva huvudbyggnaden, som är blåmärkt. De fick nej till ändring i detaljplanen, då staden ansåg att de ville bygga i för stora volymer.

Nu står det dock klart att Sehlhall Fastigheter köpt gården, för en okänd summa pengar.

– Det är en fantastisk byggnad med stor potential, och att få hjälpa till att bevara något med så pass stort kulturhistoriskt värde kändes helt rätt för oss, säger Alexander Lundvall, affärsutvecklingsansvarig på Sehlhall Fastigheter.

Öppet för alla

Selhall Fastigheter utvecklar bland annat skolor, förskolor, gruppbostäder, trygghetsboenden och äldreboenden, berättar Dan T. Sehlberg, vd.

– Vi tittar alltid specifikt på vad som skulle passa in i varje byggnad, projekt och miljö. Kista gård är en fantastisk plats med en otrolig själ, som kan tillföra ett otroligt mervärde till området, säger han.

Kaos. I dag är Kista gård vandaliserad och igenbommad. Foto: Mikael Andersson

Vill skapa trygg miljö

Företaget säger att de vill skapa en trygg och stimulerande miljö med verksamheter som kompletterar varandra. Till exempel genom en kombination av vårdboende och trygghetsbostäder, och social verksamhet i befintliga byggnader.

– Vi har påbörjat en rad dialoger med aktörer i området för att se vilken typ av verksamhet som skulle passa in. Vi vill att det ska ge glädje till området och vara något alla kan besöka, kanske dagverksamhet med tillhörande restaurang, säger Alexander Lundvall.

Börjar renovera snart

Alexander Lundvall berättar att de tittar på att börja med att renovera en av annexbyggnaderna så fort som möjligt, eftersom gården är så pass sliten och blivit ett tillhåll för obehöriga.

– Vi vill få in liv och rörelse direkt, för att säkerställa så att inte väder och vind sliter ännu mer, säger han.

Till skillnad från de tidigare ägarna vill Sehlhall bygga med mindre skala, och det finns ett positivt planbesked för platsen. Det kulturhistoriska värdet ska bibehålls i själva gården, enligt dem själva.

De eventuella nya byggnaderna kommer dock ta längre tid att uppföra.

– Vi vill föra en dialog med Stockholms stad och stadsdelen, men en planprocess tar lång tid. Det är viktigt att det blir rätt med Kista gård en gång för alla, så att Kistaborna kan njuta av platsen, säger Dan T. Sehlberg.

Kista gård

Den kvarvarande bebyggelsen från Kista gård består av huvudbyggnad (från 1852), norra flygeln (från 1893), en källare (från 1760) samt brygghus/tvättstuga (från 1800).

Öster om gården återfinns ett sädesmagasin (från 1820), som brann 2018, samt arbetarbostäder från 1820 och 1830.

År 2012 anlades ”Kista Gårds Park” kring gården med den kulturhistoriska miljön som tema. Bland annat har en del av den gamla allén återskapats.

Källa: Fastighetsvärlden.se

Visa merVisa mindre