Attunda tingsrätt. Här åtalas en kiropraktor misstänkt för sexbrott mot tre kvinnor. Foto: Stefan Källstigen

Kiropraktor åtalad för sexbrott mot flera patienter

En kiropraktor i norra Stockholm är misstänkt för våldtäkt och sexuellt övergrepp mot en kvinnlig patient, och för sexuella övergrepp mot ytterligare två patienter. Brotten ska ha skett på mannens mottagning, enligt åtalet som har väckts i Attunda tingsrätt.

  • Publicerad 09:35, 13 jul 2022

Det första övergreppet ska ha skett redan i maj 2020 då mannen enligt åtalet höll tag i och masserade en kvinnas bröst, och tryckte med sina fingrar mot hennes underliv.

En annan kvinna utsattes enligt åklagaren för samma sak i december 2020.

Åklagaren menar att mannen vid båda tillfällena har ”otillbörligt utnyttjat” att kvinnorna befann sig i en särskilt utsatt situation då de var patienter som behandlades av mannen i hans yrkesutövning som legitimerad kiropraktor, och då de låg delvis avklädda på en brits i hans mottagning.

En tredje kvinna ska ha råkat ut för en liknande händelse i mars i år. Den ofrivilliga sexuella handlingen rubriceras som våldtäkt i åtalet.

Nekar till brott

I alla tre fallen yrkar åklagaren i andra hand på att mannen ska dömas för sexuellt ofredande då hans gärningar i vart fall har inneburit att kvinnornas sexuella integritet har kränkts.

Som bevisning finns förhör med de tre kvinnorna och med personer som de har pratat med om händelserna. Dessutom vittnar två sakkunniga kiropraktorer om behandlingsmetoder, rutiner och etik vid kiropraktisk behandling för att bevisa att metoderna som använts vid gärningarna inte varit motiverade för att behandla de aktuella skadorna och för att styrka den åtalade mannens uppsåt.

Mannen har helt förnekat brott i de polisförhör som har hållits hittills. Lokaltidningen Mitt i har sökt hans advokat Johanna Björkman.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hon tar fajten mot kommunen – igen

Nyheter Nekades korttidsboende. Har överklagat 91-åriga Karin Kimby har tidigare tagit fajten mot kommunens beslut om äldreomsorg – och vunnit. I juni fick hon ytterligare ett avslag och nu har hon tagit upp kampen igen.tisdag 9/8 7:00

Clownigt besök till Tureberg

Nyheter Föreställningen hålls på låtsasspråk. Den 15 augusti kommer clowntrion Trio Smack till Sollentuna för att bjuda på clownshow.fredag 5/8 15:49

Oväntade vinnarna av Gothia cup

Nyheter Vinnare. "Glädje och lättnad flödade i kroppen" När Sollentunalaget Maj FC startade 2019 var målet klart: vinna Gothia cup. Två år, en pandemi och många cuper senare är laget tillbaka i Sollentuna, med bucklan på hyllan.fredag 5/8 15:48