Nytänk. Gröndals bibliotek håller foajén öppen två dagar i veckan. Foto: Märta Lefvert

"Kiosköppet" på biblioteken i höst

Bokälskare kan glädjas åt att biblioteken har öppnat igen. Men det är ”kiosköppet” och begränsade tider som gäller i de flesta fall.

  • Publicerad 15:12, 19 okt 2020

I våras höll många bibliotek stängt på grund av pandemin. I höst har de öppnat igen, men allt är inte som vanligt. I Hägersten-Älvsjö är det över lag ”kiosköppet” som gäller. Det innebär att bara ett litet utrymme i entrén är öppet för besökare. Där kan man framför allt hämta böcker som man beställt i förväg och lämna tillbaka dem man läst.

– Det är positivt att vi kan hålla öppet igen, även om det är speciella omständigheter. Hos oss kallar vi det foajéöppet, eftersom vi har en ganska stor entré. Det gör att vi kan ha ett litet urval av böcker och tidskrifter framme för utlåning, säger Malin Brandt, bibliotekarie vid Gröndals bibliotek.

Kan bli kö

Aspuddens, Fruängens och Telefonplans bibliotek har alla kiosköppet. Öppettiderna är dessutom kraftigt begränsade, utom i Fruängen. Därför kan det vara kö när man vill hämta ut sin bok. Bara ett par personer (eller en familj) får vistas i kiosken/foajén samtidigt.

Älvsjö ett undantag

Undantaget i stadsdelen är Älvsjö bibliotek, som har större ytor. Där kan man besöka hela lokalen, men bara 20 personer i taget får komma in. Här har man också generösa öppettider – alla dagar i veckan utom söndag.

– På de mindre biblioteken är det svårare att hantera coronapandemin än på större bibliotek. Det blir lätt trångt. Men vi är väldigt glada över att kunna ta emot besökare igen, säger Malin Brandt.