Så här såg det ut när en provbit av bron visades upp i Slussen 2016. Snart är den riktiga bron på plats, om allt går som det ska. Foto: Lisa Bonnichsen

Kinesiska besättningen stannar ombord – rädda att få corona

Snart når den omtalade huvudbron Slussen. Men besättningen på det kinesiska fartyget är oroliga att gå i land – eftersom de är rädda för att smittas av corona. – De har ju varit i karantän i flera månader, säger Eva Rosman, kommunikatör för nya Slussen.

  • Publicerad 11:03, 11 mar 2020

Om några timmar glider fartyget med guldbron in till Slussen. Här kan du följa var båten befinner sig just nu.

Vill inte gå i land

Det arbetar runt 30 personer på Zhen Hua 33, det kinesiska skeppet som fraktar bron. Mitt i har fått flera frågor från läsare som undrar om besättningen kommer gå i land när de är i Stockholm.

Men det ser inte ut som det, berättar Eva Rosman, kommunikatör för nya Slussen.

– De är lite oroliga för coronan i Sverige. De har ju varit i karantän i flera månader och har läst om hur Stockholm har många coronafall, säger hon.

Ingen i besättningen på fartyget smittades med covid-19 innan avfärd, enligt Stockholms stad.

Så här såg det ut när skeppet passerade Furusund på onsdagsmorgonen. Läsarbild: Gunilla Runsten

Har mat för längre period

Vid avgång från Kina fylldes fartyget på med tillräckligt med mat för en längre period. I slutet av januari, när det passerade Suezkanalen och Egypten fylldes det på med mer proviant.

Det är just nu inte klart om de kommer bunkra ny mat i Sverige, eller om de fyller på lagren under hemresan.

Ligger vid kaj i en vecka

Efter att skeppet kommit till Slussen ska det förtöjas i bojar utanför Stadsgården.

Under natten till torsdag ska bron, som är fastsvetsad i skrovet, börja lossas. Under natten till fredag bogseras bron in till kaj. Där ska den ligga fram till nästa torsdag, då monteringen på den rätta platsen startar.

Stadsgårdsleden ska stängas av igen 19 till 23 mars. Det behövs eftersom bron kommer att vridas på plats över vägbanan. Avstängningen berör såväl gående, cyklister, bilister och vissa busslinjer.