Kimberly Svensson, 9, var enda flickan på fotbollsskolan i Jordbro. Foto: Melina Reid

Kimberley var enda flickan på fotbollsskolan

60 barn deltog på fotbollsskolan i Jordbro – bara en av dem var flicka. ”Jag tycker det är kul att spela med killarna”, säger Kimberley Svensson, 9.

  • Publicerad 12:00, 27 jun 2018

Fotbollsskolan i Jordbro har för andra året i rad samlat ungdomar som vill spela fotboll under ledning av AIK:s ungdomsledare. Denna gång besökte även AIK-stjärnan och studioexperten Henok Goitom fotbollsskolan och gav tips.

Men när fotbollsskolan avslutades kunde arrangörerna D. Carnegie & Co och AIK konstatera att antalet flickor var ännu färre än förra året.

Av 60 barn var det bara en flicka.

Här med brorsan

– Jag var här förra året också, då var vi två tjejer, säger Kimberley Svensson, 9.

Hon har haft sällskap av sin bror, och tycker att fotbollsskolan varit ”jättebra”.

– Jag tycker det är kul att spela med killarna. Och det gör inget att det inte är så många tjejer här.

Jonas Hagström, projektledare för fotbollsskolan, säger till Mitt i att man funderar på att dela upp fotbollsskolan nästa år i två, en för flickor, en för pojkar. För att locka fler flickor.

Fler flickor i Huddinge

– Visst är det tråkigt att det är så här i Jordbro. Det är samma sak när vi har fotbollsskola i Järva. Däremot har vi sett att det i Visättra i Huddinge är mycket fler flickor än pojkar på vår fotbollsskola.

Vad beror detta på då?

– I Järva känns det ju inte kulturellt accepterat att flickor är med på samma sätt i idrotten. Och tyvärr verkar det vara samma sak i Jordbro.