Några timmar före vår intervju kommer en nyhet: Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har enats om ett budgetalternativ.

Otänkbart häromåret. Men kan man komma överens om sakfrågor ska man också göra det, tycker Kim Nilsson. Även med SD:are.

– Det finns en massa gamla värderingar i partiet som är helt emot vad jag står för.

– Men, jag upplever det som att det ändå sker en förändring i SD. I alla fall på ytan, sedan vet jag inte om man lyckas hela vägen ner. Men jag är inte orolig över att mitt parti ska driva en politik som gör att min frihet begränsas.

Uppväxt i Småland

Frihet ja. Det är ett nyckelord i hans politiska mission, som nu har lett fram till kampen om en riksdagsplats. Preliminära uppgifter tyder på att han hamnar på den övre halvan av nomineringskommitténs lista, men inte riktigt på valbar plats.

– Jag är ju ganska ny i politiken och det får man ha med sig in i arbetet jag försöker genomföra. Övre halvan i Stockholm är en väldigt bra plats på så sätt.

Adopterad från Sydkorea kom han till Sverige för 40 år sedan. Uppväxten i Småland beskriver han som "trygg och svensk". Men han upplevde också rasism, och inte var det heller särskilt lätt att komma ut som homosexuell.

– Vi har haft våra kamper, och de innan mig har haft sina, för att få ett samhälle som är accepterande.

De yngre ska inte behöva ta sina strider ensamma, tycker Kim. Sedan 2019 är han ordförande i partiets HBTQ-förbund Öppna moderater. Han stödjer också regeringens förslag till ny könstillhörighetslag, som innebär att tolvåringar kan ändra sitt juridiska kön. Åldersgränsen för kirurgiska ingrepp i könsorgan blir fortsatt 18 år.

Samtidigt tror Kim att många liberalt sinnade, inte minst i Bromma, kan bli skrämda av den hårda retorik som numer förs i hans parti.

– Vi har en bredd i vår politik och jag vill visa att det finns starka liberala kandidater som kan representera Brommabon, så som jag uppfattar att Brommabor är.

Integration, kriminalitet, migration. Vad tycker du om hur Moderaterna väljer att profilera sig just nu?

– Om jag hade fått välja är inte det här de frågorna jag tycker att vi skulle behöva fokusera på. Men nu ser samhället ut som det gör.

Skola och förskola

Det gör även medierna. Där ser Kim att delar av politiken lätt hamnar i skymundan och längre utläggningar får det svårt att hävda sig mot tillspetsade oneliners. Inte minst i debatten om kriminalitet, där förslag på hårdare straff ofta får stå i centrum.

– Jag förstår att det funkar så, men det blir också lite farligt om vi tror att det är hela den moderata politiken.

Om du fick formulera ett Twitter-inlägg som motvikt, helt utan krav på spridning, hur skulle det se ut?

– Det skulle nog vara satsningar på skola och förskola, för det är där det börjar.

I Kims ögon är också trygghet i grunden en frihetsfråga. Även i stadsdelar som är relativt skonade från grov kriminalitet är den viktig att lyfta, säger han.

– Vi kan inte ha en situation där polisen per automatik skriver av de mindre vardagsbrotten, för då kommer vi att tappa tron till systemet.