Kim fångar den levande naturen kring havshotellet

Blommor, bin, bofinkar och bävrar. Naturlivet kring Almåsa havshotell fotas, fångas och sätts upp i Kim Forchhammers levande och upptäckande utställning.

  • Publicerad 06:15, 8 jun 2022

Varje dag är det nya blommor, nya insekter och nya djur som kommer hem efter vintern.

– Får jag några bättre bilder imorgon så hängs de upp istället för några andra.

Det är konceptet som naturfotografen Kim Forchhammer lever efter med sin pågående utställning på Almåsa havshotell. En levande utställning där han åtminstone en gång i veckan är ute och fotograferar i närområdet. Idag hänger 24 av hans – så här långt – bästa fotografier på hotellets väggar.

– Det är en blandning av en utställning och en utsmyckning av hotellet. Jag har börjat hänga upp några bilder i ett konferensrum, det kan bli att ännu fler bilder hängs upp i icke-offentliga rum, säger Kim Forchhammer.

Han började sin dokumentation 1 november 2021. Det finns ingen satt tid för hur länge han kommer fota, men Kim hoppas på att få kunna köra minst ett helt kalenderår för att fånga alla säsonger i området.

– Nu, den kommande månaden, är den mest aktiva på hela året, så jag kommer nog vara här ännu mer framöver.

Biologiskt utbildad

Den rutinerade naturfotografen, med biologiutbildning i ryggen, har gjort liknande projekt förut. Han har många gånger fotat naturen i Nackareservatet och publicerat i lokala Facebookgrupper. Det var på det viset som ledande personer på Almåsa havshotell kom på idén att ta in Kim och låta hans fotografier ta plats i hotellet.

För Kim Forchhammer var det lockande att fota i en så varierad natur som det är kring hotellet.

– Det är stora vassområden, vatten och bakom hotellet är det slänter med blandad skog, något som är väldigt bra för många djur. Slänterna lutar mot söder så de får mycket sol och värme, som många växter, insekter och naturen i övrigt gillar.

Vad är det häftigaste du har upplevt hittills i området?

– För någon vecka sedan såg jag första älgen, det var ganska häftigt och det blev en bra bild. Jag körde med bilen och när jag såg den först stod den på andra sidan vägen. Då gick den över vägen, rakt framför bilen, och ställde sig i morgonsolen. Det är så snäll som den kan bli.

Vill beskriva livet

Som den biolog han i grunden är tycker Kim Forchhammer att naturfotografier fångar en verklighet som många sällan upplever.

– Det är en beskrivning av livet på ett ställe som många säkert missar, för de kanske inte kommer dit så ofta som jag kommer. Jag tycker att det är en kul grej, säger han och fortsätter:

– Projektet är som en upptäcktsresa, jag har ingen aning om vad som finns runtom. Varje dag ger nya intryck. Nu kommer vi in i sommaren och varje dag är det nya blommor, nya insekter och nya djur som kommer hem efter vintern.

Djurlivet i Haninge

Bland de större däggdjuren som lever i Haninge är älg, rådjur, grävling och fälthare vanliga syner. Dovhjort, kronhjort och vildsvin kan också visa sig i kommunen.

I skärgården är minken vanlig, vilket ibland ställer till problem för sjöfågeln. Gråsälen har börjat återvända till sina kobbar och skär, och ses här och där i skärgården. Uttrar har också börjat dyka upp i skärgården, bland annat på Muskö.

Ett annat djur som ökat kraftigt är bävern, som nu finns i många sjöar och större åar i hela Haninge.

Fågellivet i Haninge är rikt, tack vare det omväxlande landskapet med många naturtyper. Av Sveriges cirka 250 häckande fågelarter häckar 145 arter inom kommunens gränser.

Källa: Naturkartan

Visa merVisa mindre