SAMLADE. Jespers killerboll drog så många barn och unga tonåringar att han blev tvungen att dela upp dem över två timmar. Och inte ens det räckte, för många ville spela mer, och mer, och mer. Foto: Privat

Killerboll ska förhindra kriminalitet

Norsborgskillen Jesper Kopar älskar killerboll, men han älskar barn ännu mer. Därför har han under våren hyrt en hel idrottshall och spelat killerboll med barnen en gång i veckan, som ett alternativ till att de ska hänga ute i centrum.

  • Publicerad 06:00, 5 jun 2021

Det är många av de yngre som vill fortsätta en timme till.

I sex år arbetade Jesper Kopar med barnen på Freinetskolan Kastanjen i Norsborg. När han vemodigt avslutade sin tjänst ville han ge tillbaka till de barn som gett honom så mycket under åren. Hans lösning? Killerboll.

– Jag älskar de här barnen, och när jag slutade på skolan funderade jag på vad jag kunde göra för att ge tillbaka till dem. Killerboll är perfekt, för det får barnen att aktivera sig utan att de tänker på det och det är prestigelöst, säger han.

Snart fullt

Så den 6 mars i år satte Jesper igång. Han hyrde Borgskolans idrottshall och köpte bollar, allt ur egen ficka, och bjöd in alla elever på Freinetskolan Kastanjen att vara med.

Ryktet om Jespers lördagsaktiviteter spred sig, både inom och utanför skolans väggar. Till slut hade han så många killerbollssugna ungar att han blev tvungen att begränsa det till endast Kastanjens elever.

Nu har Jesper delat upp det så de yngre barnen får köra en timme, och de äldre får köra nästkommande timme.

– Det är många av de yngre som vill fortsätta en timme till. Men det finns en gräns. Man kan inte ha hur många barn som helst med tanke på skaderisker. Speciellt om man är ensam vuxen bör man inte ha fler än 20–25 barn. Helst skulle vi ha varit två vuxna, men barnen har stor respekt för det vi gör, de lyssnar och det har funkat bra hittills, säger han.

Men Jespers killerboll har ytterligare ett syfte.

– Det som driver mig är att alla barn ska komma igång och röra på sig. Men en stor del i det här handlar också om att hålla dem borta från kriminalitet, dåliga människor och vanor. Framför allt de i årskurs sex, för det är där de börjar hamna snett, säger han.

Fortsätter under sommaren

Men Jesper kan inte fortsätta hålla igång det här ur egen ficka. Därför sökte han stöd från kommunen.

– De vill att jag ska hålla igång detta under sommaren, och jag är på. Men jag vill
inte bara begränsa det till sommaren, utan jag vill att detta ska fortsätta som en stående aktivitet året om, säger han.

Nu har den sista bollen kastats innan sommarlovet, men det lär bli killerboll även i sommar som en del av kommunens sommaraktiviteter. Även hösten ser lovande ut, menar Jesper. Han har nämligen blivit kontaktad av hela Norsborgs storebror – Chrishan Fernando – som vill hjälpa honom att dra igång en officiell verksamhet för fler barn.

– Ju fler barn, desto rolig-are, säger Jesper.

KÄRLEK. ”Jag älskar de här barnen, och när jag slutade på skolan funderade jag på vad jag kunde göra för att ge tillbaka till dem”, säger Jesper Kopar. Foto: Privat

Killerboll

Alla deltagare sprider ut sig i en sal eller inom ett visst område. Sedan så kastas en boll in.

Alla kan sedan bränna sina kamrater genom att kasta bollen på dem. Huvudet är skyddat.

Bollen får inte studsa innan den träffar någon, då gills inte bränningen.

När man blivit bränd får man sitta på en bänk vid sidan. Där får man vänta tills den personen man blivit bränd av blir bränd själv.

Visa merVisa mindre