Elina Thorell, platschef på Java Whiskers visar hur det går till. Foto: Ida Persson

Kika in på Vasastans nya kattkafé

Snart öppnar Sveriges första kattkafé på Surbrunnsgatan. Mitt i fick en förhandstitt.

  • Publicerad 11:52, 18 jan 2019

Gamla Valand har genomgått en total förvandling. Det klassiska 50-talsfiket har rivits ut och fått sex nya, lurviga hyresgäster.

Barbie, Bodil, Birk, Bruno, Björn och Nelson heter de sex katter som kommer att underhålla kaféets gäster framöver. Kaféet går under namnet Java Whiskers och har inretts med katternas bästa i åtanke. Överallt finns små krypin, tunnlar och klösvänligt material.

– Det är en plats där både katter och människor ska må bra, säger Jon Bäcklund, en av ägarna.

Han berättar att man varit i kontakt med flera forskare för att skapa så bra förutsättningar för kissarna som möjligt. Det finns också tydliga regler för hur gästerna ska gå till väga när de besöker katterna i det avgränsade utrymmet.

Bodil är ett av kaféets mest nyfikna och sociala katter. Foto: Ida Persson.

I ”VIP-utrymmet” får max 20 personer vistas samtidigt och platserna bokas via kaféets hemsida. Och det är inte gratis – varje inträdesbiljett kostar 150 kronor.

– Men det går också bra att bara komma hit och köpa en kaffe och kika på katterna genom glasrutan, säger Jon Bäcklund.

Foto: Ida Persson.

Alla katter är hemlösa och kommer från katthemmet Solgläntan i Vallentuna. I framtiden kommer gästerna kunna ansöka om att få adoptera kissarna.

– Det finns 100 000 hemlösa katter i Sverige. Detta kommer vara en mötesplats för alla som känner ett engagemang i den här frågan. Samtidigt finns det en möjlighet att bara slappna av och vara med katterna. säger Jon Bäcklund.

Java Whiskers öppnar 16 februari.