Utsikt. Didrik Holm, projektledare på Urban properties, på en balkong med utsikt över Svandammen. Foto: Mikael Andersson

Kika in i nya Värsta gård

Ombyggnaden av 1700-talsgården Värsta gård, eller Wärsta gård som den också kallas, har väckt nyfikenhet i Spånga. Nu är flera lägenheter klara, och vi kikade in i bygget!

  • Publicerad 11:46, 28 jun 2018

Det visade sig snabbt att huset var väldigt nedgånget, och vi har fått renovera det från grunden. Men det är något man får räkna med när man tar sig an äldre hus

I augusti förra året inleddes renoveringen av anrika Värsta gård i Solhem. 1700-talsgården, på höjden intill Svandammen, är en pusselbit i Spångas historia.

Här har höga tjänstemän bott med sina familjer, och det sägs till och med att spelemannen Carl Michael Bellman ska ha besökt gården under sina dagar.

På senare dar har förskolan Lilla Ellen Key haft sin verksamhet i huset. Nu har förskolan flyttat in i nybyggda lokaler ett stenkast därifrån – och företaget Urban properties har tagit över den anrika fastigheten.

Konverterad till 10 bostadsrätter

Efter det senaste årets renoveringsarbete har Wärsta gård nu omvandlats till tio bostadsrätter i olika storlekar. I augusti planeras de komma ut på marknaden.

Men renoveringen har inte varit någon picknick.

– Det visade sig snabbt att huset var väldigt nedgånget, och vi har fått renovera det från grunden. Men det är något man får räkna med när man tar sig an äldre hus, säger Didrik Holm, projektledare på Urban properties, när vi får en rundvandring i huset.

Företaget står även bakom den hypade renoveringen av Råcksta gård och omvandlingen av Blackebergs gamla kokosbollsfabrik. De har också ett projekt på gång i Mariehäll.

– Jag är själv från Norra Ängby. Det är så klart jättebidragande till varför vi satsar just på Västerort, att jag är trygg här och kan uppskatta lägen och förstå ett läge, säger Didrik Holm.

Kokosbollarna lämnar Blackeberg - efter 64 år

Skönhetsrådet ger tummen upp för lägenheter i Råcksta gård

Kakelugn. Gammal möter nytt, i en av de färdigmöblerade lägenheterna i projektet Wärsta gård. Foto: Mikael Andersson

Lummigt. Värsta gård skymtar från Svandammen. Foto: Mikael Andersson

Bostadsrätt. En lägenhet, som bland annat har specialbeställda radiatorer. Foto: Mikael Andersson

Snett möter fyrkantigt

Ett av projektet Wärsta gårds utmaningar har varit mötet mellan 1700-talsbyggnaden i trä, och husets nya tillbyggnad i betong och murbruk.

– 1700-talshuset är snett och vint – och det ska möta något som är fyrkantigt och rakt. Det kräver en hel del tanke. Vi har fått hitta ett sätt att bygga till en utbyggnad, utan att den ser helt apart ut. Samtidigt får den inte heller bli en pastisch. säger Didrik Holm.

Vilken är den vanligaste frågan ni får om projektet?

– Hur stora är lägenheterna, och vad kommer de att kosta! När det gäller priset kan jag inte gå ut med det än, men det är klart att det blir speciellt att bedöma vad en lägenhet i ett sådant här hus ska kosta. Det finns liksom inte så mycket att gå på i kategorin smålägenheter från 1700-talet i Spånga. Det går inte bara att gå ner till Spånga torg och titta på vad en 2:a kostar i ett femtiotalshus. Så vi har utgått mycket från vårt projekt i Råcksta.

Och vilken stavning är egentligen rätt?

– Stiftelsen som tidigare ägde gården kallar sig Wärsta, så i deras värld har det varit "w" så den varianten har vi använt som projektnamn. Jag vet inte riktigt vilket som stämmer om jag ska vara helt ärlig. Fastighetsbeteckningen är med Värsta med "v", säger Didrik Holm.

Här är Västerorts bortglömda arkitekturpärlor

Källare. Det gäller att ducka när man ska in i förrådet, som är byggd enligt 1700-talsmått. Foto: Mikael Andersson

Steg. Mattan i trapphuset dämpar ljudet av fötter i 1700-talshuset. Foto: Mikael Andersson

Snart dags för inflytt

Intill Svandammen i Solhem tronar Värsta gårds huvudbyggnad, byggd på 1760-talet. Sedan i augusti har gården omvandlats till 10 bostadsrätter i storlekarna 23 till 77 kvadrat, inom projektet Wärsta gård. Försäljningen är beräknad till augusti.