Kika in i nya punkslottet

Punk möter art nouveau på nyinredda Näsby Slott. Nu står salongerna öppna för besökare. Men mer återstår i den omfattande förvandlingen av slottet.

  • Publicerad 09:00, 1 sep 2018

Så gott som hela Näsby Slotts nedervåning står nu klar att beskåda. Salongerna har fått ett rejält ansiktslyft.

Salong på Näsby Slott Foto: Sara Atzori

Alla ytskikt, golv, tak och stuckaturer har renoverats och till den nya inredningen har inspiration hämtats från slottets ursprungliga ägare, familjen Lamm.

Vinterträdgården på Näsby Slott. Foto: Pressbild

– Vi ville återföra lite av stilarna jugend och art nouveau. Det var liksom det som var de häftigaste trenderna när slottet byggdes. Familjen Lamm var väldigt konstintresserade och stilmedvetna. De hängde med. Vi har tagit up stilen i armaturer, färger, gardiner och sådana här saker, säger Torbjörn Blomqvist, VD på Stockholm Meeting selection som driver slottet.

Ny inredning på Näsby slott. Foto: Sara Atzori

Mucha möter Walker

Arkitektbyrån Brunnberg & Forshed har arbetat med att återskapa slottets forna färgskalor och Tengbom Arkitekter har tagit fram inredningskonceptet ”24 hour party” som hämtat inspiration från art nouveaukonstnären Alfons Mucha och den nutida modefotografen Tim Walker.

– Det här är inget museum. Vi har rockat till det lite, säger Torbjörn Blomqvist.

Renoveringen av Näsby Slott påbörjades i vintras och kommer pågå till 2020. I vinter stänger slottet i tre månader för att köket och de intilliggande ytorna ska renoveras.