Mix. Linda Tham och Stefan ”Bubben” Reijer vill att folk ska komma till deras gym både för träningen och samvaron – och kanske för att måla. Foto: Pekka Pääkkö

Kika in i gymet med inspiration från Kuba och Mockfjärd

På det nya Lidingögymmet kan du spela piano i mellan armhävningarna och måla tavlor mellan ryck och stöt. Gymmet har inget namn och vill mixa idrott och kultur. "Vi vill skapa en miljö där man kommer för mötet", säger Stefan "Bubben" Reijer.

  • Publicerad 11:32, 26 feb 2021

"Secondstar to the right, and straight on till morning."

Så förklarar J.M. Barries karaktär Peter Pan hur man hittar till Neverland.

– Lite så är det också att hitta hit. Det är litet som Neverland här, säger Stefan "Bubben" Reijer som driver det nya gymmet på Lidingö tillsammans med sin fru Linda Tham.

Runt knuten på Hantverkshuset går en smal korridor mellan fasaden och bergknallen som reser sig bakom huset. Här möts man av handmålade skyltar. Roliga bilder varvas med Thåström-citat.

– Medan man går där lämnar man litet den andra världen utanför. Sedan ska det vara som att man liksom kommer hem till oss och tränar säger Linda Tham.

Tomas Lundberg har kvalat in till SM. Här lyfter han 155 kilo till tonerna av Edith Piaf som strömmar ut högtalarna. Tyngdlyftarna på gymmet tävlar för Mockfjärds atletklubb. Foto: Pekka Pääkkö

I korridoren mot gymet går det fina att träna spänst – eller ta det lugnt i en skön fåtölj. Foto: Pekka Pääkkö

Paret öppnade sitt gym i december. Fortfarande bygger och fixar de för fullt i den gamla förskolelokalen. Resultatet har blivit ett gym som inte liknar någonting annat. På toalettdörrarna finns målade tarotkort, i stretchrummet tronar ett gammalt svart piano med kandelabrar och inne i damernas omklädningsrum pågår en konstutställning med den lokala konstnären Klara Sunneborn.

Linda och Stefan vill att musik, konst och idrott ska mötas i en skön mix på deras gym.

– Vi utvecklar själen så får den fysiska kroppen komma med, säger Linda.

Både Stefan och Linda har professionella tyngdlyftar- och tränarkarriärer i bagaget. Sagan om deras gym började egentligen med en tråkig händelse.

Stefan "Bubben" Reijer var verksam som tränare på Bosön sedan1987, de senaste tio åren tillsammans med Linda Tham. Men när Bosön gjorde om sina kontrakt i höstas blev deras inte förnyat.

– Det var tråkigt, men samtidigt får man energi av sådant, säger Stefan.

– Plötsligt hade vi inte någon lokal. Men en väldigt stor verksamhet och folk som ville träna hos oss. Vi köpte skivstänger, hyrde en container, sedan satte vi igång på en parkering som vi fick låna av Skogshem och Wijk. Det var superhäftigt, säger Linda.

I november hann de hålla en mängd barnträningar och trimma sina elitidrottare. Det blev till och med ett klubbmästerskap i gråvädret.

Linda Tham och Stefan "Bubben" Reijer byggde och fixade dag och natt – med hjälp av vänner och sponsorer – när de fått tillgång till lok. "Vi var som i en bubbla", säger Linda. Foto: Pekka Pääkkö

Artisten Joakim Thåström är en viktigt inspirationskälla för Linda och Stefan. Här citeras texten till "Alltid rött alltid rätt av hans band Imperiet. Foto: Pekka Pääkkö

Samtidigt fanns drömmen att starta något nytt och alldeles eget. När lokalen i Hantverkshuset blev ledig slog de till direkt.

Inspirationen till gymmet kommer från Stefans hemklubb Mockfjärds atletklubb, en förening hans pappa var med och grundade.

– Där finns bilder på väggarna på olika artister och litet allt möjligt. I lokalen fanns en soffa. Vi var där för gemenskapen och att det var kul, vi tänkte inte att vi skulle bli tynglyftare.

Mycket inspiration är också hämtat från Kuba, där paret rest och förälskat sig i landets kultur.

– Där är allt så integrerat. Musik, konst, idrott – allt går hand i hand, säger Linda.

Något namn har deras gym inte fått ännu.

– Vi tänker nog behålla det så, säger Linda.