I Olof Olssons damm samsas kräftor med tre stora koifiskar. Foto: Läsarbild Olof Olsson

Kika in i grannens trädgård på söndag

1 juli visar odlingsentusiaster upp sina kreationer i trädgårdar, på kolonilotter och på balkonger i hela länet.  I Upplands-Bro öppnar tre trädgårdar upp portarna för nyfikna besökare. – Det är mitt eget lilla territorium där jag kan göra vad jag vill, säger Olof Olsson som kommer att visa runt på sin tomt på söndag.

  • Publicerad 13:47, 26 jun 2018

För femte gången öppnar på söndag, 1 juli, trädgårdar, stadsodlingar, kolonilotter och till och med balkonger upp för allmänheten. Då är det åter dags för evenemanget Tusen trädgårdar,  där odlingsintresserade kan ge sig runt till olika grönskande oaser för att inspireras.

Tusen Trädgårdar går av stapeln vartannat år och är startad av Gunnel Karlsson, känd trädgårdsprofil som bland annat brukar dyka upp i Svt:s Gokväll.

I Upplands-Bro öppnar tre trädgårdar upp portarna vid 10-tiden på söndag.

En av dem som kommer att visa runt bland sina planteringar för första gången är Olof Olsson.

På hans 1000 kvadratmeter stora tomt finns i dag både två dammar, blåeld, klematis, buskpion, blodlönn och magnolia. En åtta meter hög ek och vuxna tallar göra att tomten smälter ihop med skogen intill.

– Det är ingen perfekt trädgård, men en rolig tomt med mycket höjdskillnader som gör att det händer något, säger han.

Kräftor i damm

När barnen ville ha fiskar lyssnade Olof och i dag lever tre stora koifiskar ihop med ett gäng kräftor i den ena dammen.

Den andra dammen hoppas han ha byggt klart till söndag och få inspiration till, med hjälp av besökarna.

– Jag hoppas kunna bolla lite idéer med folk som kommer.

Jag får verkligen följa naturen på nära håll på min egen lilla plätt.

Olof Olsson

Till vardags sitter han mycket vid datorn på jobbet på Stockholms universitet och att då få komma hem till trädgården är hans avkoppling och kreativa oas, berättar han.

– Det är mitt eget lilla territorium där jag kan göra vad jag vill. Det är så skönt att få göra något praktiskt, och en ständig överraskning vilka växter som trivs. Jag får verkligen följa naturen på nära håll på min egen lilla plätt.

Prisbelönta trädgårdar

De andra två trädgårdarna som öppnar upp har bägge vunnit pris som Upplands-Bros vackraste villaträdgård år 2013 respektive 2014.

Hos Per och Margaretha Skånberg på Rättarbodavägen kan man få en rundvisning i den 1500 kvadratmeter stora trädgården, som går i vitt, lilla och rosa.

Ett hundratal rhododendron, 20 Magnolior och flera udda vedartade växter visas också upp av Torsten och Runa Walderö på Bergvägen 7. Trädgården påbörjades på tidigt 60-tal och de har nu ofta visningar av den för allmänheten.

Totalt kommer 120 Stockholmsträdgårdar, kolonilotter och balkonger visas upp för dem som vill. Du hittar dem alla här.

Fakta

Tre trädgårdar att besöka i kommunen

Per och Margaretha Skånberg, Rättarbodavägen 25, Bro:

Per och Margaretha vann tävlingen Upplands-Bros vackraste villaträdgård år 2013. Trädgården på 1500 kvadratmeter stod klar 2013. Här finns i dag dammar, koifiskar och växthus. Färgskalan i trädgården försöker de hålla till vitt, lila, rosa.

Torsten och Runa Walderös trädgård, Bergvägen 7, Kungsängen:

Korad till vackraste trädgården i Upplands-Bro 2014. Tomten är 1400 kvadratmeter i söderläge och påbörjades under tidigt 60-tal. Här finns slingrande gångar, trappor, flera vattenanläggningar och en liten bäck. Paret har även ett hundratal rhododendron, 20 Magnolior och flera udda vedartade växter.

Olofs trädgård, Lillsjöbacken 20, Kungsängen:

En trädgård som sakta byggts upp under drygt 15 års tid på en 1000 kvadratmeter stor, mager och kuperad skogstomt uppe på ett berg. Den består av ett antal olika ”rum” runt huset. Här finns även två stora dammar.

Källa: tradgardsriket.se
Visa merVisa mindre

Så påverkas Upplands-Bro av de nya skärpta covidråden

✔ Verksamheter som stänger ✔ Begränsningar i besöksantal. Under torsdagen så skärptes de allmänna råd som Stockholmarna har att förhålla sig till vad det gäller smittspridningen av covid-19. Så här påverkas du som bor i Upplands-Bro av de nya råden.fredag 30/10 15:15

BLÅLJUS: Inbrott och drograttfylleri

Kort blåljusrapport: en drograttfylla och ett inbrott i byggarbetarbodar.fredag 30/10 11:36