Kika in i det första Norra tornet

Inflyttningen har pågått i några månader, men först på torsdagen invigdes det första Norra tornet i Hagastaden. – Stockholm har fått ett nytt landmärke, sa finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) innan hon klippte bandet.

  • Publicerad 14:44, 8 nov 2018

36 våningar, 182 lägenheter och en terass på 125 meters höjd. Det första Norra tornet, Innovationen, är invigt.

Ett stort pressuppbåd var på plats på torsdagen för att få en rundtur i Stockholms högsta hus.

– Det är en ära att vara här i dag. Jag älskar skyskrapor och med de här två tornen har Stockholm fått en ny skyline och ett nytt landmärke, sa finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) vid invigningen.

Norra tornen invigdes på torsdagen. På plats fanns stadsarkitekten Thorleif Falk, finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), arkitekten Reiner de Graaf och Oscar Engelbert, Oscar Properties vd.

Flera av lägenheterna har flera balkonger med utsikt över Vasastan. Foto: Pekka Pääkkö.

Yogarum och bastu

På plats fanns även arkitekten Reiner de Graaf på arkitektfirman OMA som kallar sin skapelse för ett ”hemtrevligt höghus”.

– Byggnaden består av enkla element, men när de sätts samman blir helhetsintrycket komplext, sa arkitekten under en rundtur i husets visningslägenhet på 16:e våningen.

Lägenheten som öppnades upp för press och besökare är 109 kvadratmeter stor och säljs för omkring 12-13 miljoner kronor. Den tillhör en av husets mest spektakulära med tre balkonger, men är betydligt billigare än penthouselägenheten på 281 kvadratmeter som nyligen såldes för 66 miljoner kronor.

Alla som knipit en lägenhet i Innovationen får tillgång till yogarum, bastu, relaxavdelning och gym.

Lägenheterna bjuder på skaplig utsikt, även vid arbetsbordet. Foto: Pekka Pääkkö.

Andra tornet klart nästa år

De första boende i Innovationen flyttade in i slutet av augusti och redan nu är 16 av husets 32 våningar fullbelagda. De sista beräknas flytta in innan jul.

Inflytt i det andra tvillingtornet, Helix, beräknas till fjärde kvartalet 2019.

På 36:e våningen byggs Innovationens lyxigaste bostad – en penthousevåning på 281 kvadrat.

Det 150 meter höga tornet försvinner upp i höstdimman. Foto: Pekka Pääkkö.