– Jag säger ifrån, för att jag kan det. Men jag är med råge yngst av alla kunder. Det finns flera äldre som kanske inte kan säga ifrån, som är gamla och sårbara. Det är skitdåligt att det kommer hem ovaccinerad personal till dem, säger 65-åriga Kicki Biärsjö.

Hon har hemtjänst efter en misslyckad ryggoperation förra året. Några gånger har hon blivit utan hjälp helt, då personalen fått vända i dörren efter att hon frågat om de tagit vaccin.

– Jag har nekat flera i dörren. De har gått då. För övrigt är jag verkligen nöjd med den vård som jag fått, säger Kicki Biärsjö.

Uppmuntrar personal

Stadsdelsförvaltningen uppskattar att cirka 70 procent av hemtjänstpersonalen i Enskede-Årsta-Vantör har vaccinerat sig. En säker siffra går inte att få fram, då staden inte får kräva svar från sina anställda om de tagit vaccin eller inte.

– Vi får inte tvinga personal att vaccinera sig eller skriva ner vilka gör det. Men vi jobbar med de sjukaste i samhället som har hög ålder och olika sjukdomar. Därför har vi har uppmanat och uppmuntrat alla att ta sitt ansvar och vaccinera sig på arbetstid. Vi har haft diskussioner om detta på morgonmöten och vi har gått ut med skriftlig information, säger äldreomsorgschef Leif Kananen.

Hans kollega, hemtjänstchef Olga Donaire, säger att några äldre personer har ringt hemtjänsten och sagt att de inte vill ha ovaccinerad personal.

– Om de inte vill att Kalle ska komma dit, för att han inte har vaccinerat sig, då stuvar vi om schemat. Vi har haft några sådana exempel. Vid nyanställningar frågar vi folk och gör urval utifrån det, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/har-ar-kommunernas-nya-vaccinkrav/repvay!aremxJu3ujQxRPp3mbPXYw/

Stockholm avvaktar

Stockholms stad skriver, i ett mejl till Mitt i, att frågan om krav på vaccination för nyanställda utreds.

– Rättsläget är oklart och vi har kontakt med SKR (Sveriges kommuner och regioner) och de kommuner som beslutat införa krav på vaccinering vid nyanställning. Vi överväger hela tiden vad vi kan göra med hänsyn tagen till lagar och avtal, skriver Melina Hedlund, kommunikatör på stadsledningskontoret.