KI-forskarna anser att munskydd av tyg ger skydd mot virus. Foto: Mostphotos

KI-forskare: Munskydd i tyg skyddar mot coronavirus

Munskydd i bomull och flanell skyddar bra mot virus – det har forskare vid KI kommit fram till. Nu rekommenderar de att masker i tyg används, och ger även tips på hur de tillverkas.

  • Publicerad 11:55, 4 aug 2020

Karolinska Institutet i Solna och McMaster University i Kanada har gjort en gemensam litteraturstudie för att se om munskydd i tyg skyddar mot corona-virus – och de har kommit fram till att de faktiskt funkar.

Det skriver KI på sin hemsida.

Filterar viruspartiklar

Munskydden ger en ”filtrering på klinisk nivå vilket kan minska spridningen av virus som sars-cov-2” skriver de.

– Vi har inte direkta bevis på att munskydd minskar överföringen av sars-cov-2 eftersom det skulle kräva en randomiserad klinisk prövning som vore oetisk att genomföra. Men den litteratur som vi funnit visar tydligt att munskydd kan minska spridningen av virus och skydda bärarna, säger forskaren Juan Jesus Carrero.

Nu rekommenderar KI att masker i tyg används. Foto: Most Photos.

Rekommenderas

Forskarna fann 25 publicerade artiklar som jämförde tygmunskydd i olika utföranden och material.

Bäst skydd ger muslin, bomull och flanell, helst i tre till fyra lager, enligt studierna.

– Det kan tyckas ologiskt att ett vävt tyg, där utrymmet mellan trådarna är synligt för blotta ögat, kan blockera så små partiklar som aerosoler, men data visar entydigt att så är fallet. Dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd, säger Juan Jesus Carrero.

Gör det själv-tips

På webbplatsen clothmasks.ca har forskarna sammanställt rekommendationer för hur masker i tyg bäst tillverkas, med grafiska beskrivningar med symönster och instruktioner för hur de ska användas och tvättas.

Fakta

Krav på munskydd i många länder

Folkhälsomyndigheten avstår från att rekommendera allmänheten munskydd. ”Ett munskydd som kliar och åker ner under näsan bidrar till att händerna ofta rör mun, ögon och näsa vilket kan öka risken för smittspridning” skriver de. Myndigheten menar även att munskydd kan bidra till att personer med milda symtom ger sig ut i samhället vilket skulle kunna öka smittspridningen.

WHO rekommenderar att allmänheten bär munskydd om de befinner sig i miljöer där virus kan spridas och det är svårt att hålla fysisk distans, såsom i kollektivtrafiken eller i affärer. Myndigheten menar dock att munskydd ensamt inte är tillräckligt för att skydda mot covid-19, utan uppmanar att hålla minst en meters distans till andra, tvätta händerna ofta och undvika att röra ansikte och munskydd.

I omkring 130 länder rekommenderas munskydd, dock inte i något av de nordiska länderna.

I Frankrike är det obligatoriskt att använda munskydd i offentliga miljöer. Den som inte gör det, riskerar böter på motsvarande ungefär 1 400 kronor.

I England är det tvång på någon form av mask eller munskydd i affärer.

Över hälften av delstaterna i USA har infört olika former av krav på munskydd.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO, Läkartidningen
Visa merVisa mindre