Abdulkader Alber och Adawia Jaddua pysslar om Khaled. Foto: Carlos Montecinos

Khaled har inte varit ute på tre år

Rörelsehindrade Khaled Alber har inte varit ute på tre år. Lägenheten på tredje våningen saknar hiss. Det enda Khaled Alber vill är att få vara ute i solen. För det krävs en lägenhet på markplan. Men Värmdö kommun har inga.

  • Publicerad 15:44, 13 dec 2016

I en smal säng med trästomme ligger 60-årige Khaled Alber under ett blått täcke och tittar upp i taket. Han är deprimerad och tar först inte kontakt. Det tar en stund innan han vill prata. 

– Jag blir inte bättre när jag bara är hemma och ligger här i sängen. Jag blir bara sämre, säger han.

2013 kom Khaled Alber till Sverige som flykting från Syrien till Gustavsberg där han, frun och deras barn fick uppehållstillstånd.

I hemlandet arbetade han som möbelsnickare men sköts i ryggen och var tvungen att opereras.

Efter det fick Khaled Alber diskbråck med svåra smärtor och rörelsenedsättning som följd. 2014 blev han helt sängliggande. I dag behöver Khaled Alber hjälp med alla förflyttningar och det krävs att det går lugnt till väga.  Varje rörelse är smärtsam och gör det svårt att komma ut.

Inte handikappanpassad

Förutom ett akut besök på Södersjukhuset har Khaled Alber inte varit utomhus på tre år. Lägenheten på två rum och kök, som familjen fått via socialtjänsten i Värmdö, ligger tre trappor upp, saknar hiss, och är inte handikappanpassad.

– Vi fick bära honom upp när vi flyttade in och försöker vi bära honom ner för alla trappor så får han för ont så det går inte, säger sonen Abdulkader Alber.

Khaled Alber tvättas i sängen eftersom att badrummet saknar tillräcklig handikappanpassning.

De enda hjälpmedlen i bostaden är en höj- och sänkbar säng och i duschen finns handtag. I oktober skrev därför Khaled Albers läkare vid Gustavsbergs vårdcentral ett intyg om att familjen behöver få sin lägenhet bostadsanpassad. Men kommunen anser att den anpassning som har gjorts är tillräcklig.

Helst skulle familjen på fyra vilja flytta till en lägenhet på markplan. På så sätt skulle Khaled Alber kunna sitta utomhus i rullstol korta perioder.

”De bara byter handläggare. Vi vet inte vem vi ska prata med längre. De sa att de skulle fixa badrummet för ett år sedan. Men inget har hänt”

Men för att kunna byta lägenhet och stå i bostadskö måste familjen ha ett förstahandskontrakt, men det har de inte då socialtjänsten är de som tecknat kontraktet. I flera år har socialtjänsten sagt att familjen ska kunna få flytta men än har ingen förändring skett.

– De bara byter handläggare. Vi vet inte vem vi ska prata med längre. De sa att de skulle fixa badrummet för ett år sedan. Men inget har hänt, säger Abdulkader Alber.

Duschar två gånger i veckan

Enligt Khaled Albers beviljade omvårdnadsinsatser har han rätt till hjälp med att duscha två gånger i veckan. Det är hans fru Adawia Jaddua som vårdar sin man som hemtjänstpersonal. Men hon klarar inte uppgiften själv och måste be 20-åriga dottern Lenda Alber om hjälp. Men till och med då är det svårt.

– Han får så ont av att flyttas och badrummet är inte handikappanpassat, så vi tvättar honom i sängen. Det är tungt för mig och mamma, säger Lenda Alber.

”Vi är ingen bostadsförmedling”

På Värmdö kommun säger man att det är lättare sagt än gjort att byta lägenhet via socialtjänsten. I stället hänvisar man till Värmdö Bostäder.

– Vi är ingen bostadsförmedling. Vi kan ge bistånd till ett socialt kontrakt men det är Värmdö bostäder som bestämmer vem som får ta över kontraktet, säger Birgitta Zaar, avdelningschef inom myndigheten för individ- och familjeomsorg.

Kan ni påverka i sådana här situationer?

– Vi vill ha en god kommunikation med Värmdö bostäder. Det gäller att de litar på oss och att vi känner förtroende för varandra. De bestämmer, säger Birgitta Zaar.

Oavsett ansvar, här har vi en man som inte har fått gå ut på flera år – hur kan det ha fått gå till så?

– Jag kan inte svara på det, men det -låter ju inte som att vi behöver vi titta på det, om han inte kan gå ut.

Drömmer om fågelkvitter

I vardagsrummet där Khaled Alber ligger tickar klockan. Den lyssnar han ofta på. Om han kunde skulle han gå ut, säger han. Att känna solen mot kinden och höra fåglarna kvittra är drömmen. I somras när solen sken öppnade hans fru Adawia fönstret för att släppa in ljuset. Utanför var någon ute och promenerade med sin hund. Då började Khaled Alber gråta.

– Till och med hunden får gå ut. Men inte jag, säger han.


”Bostadsbrist är anledningen”

Bostadsbrist. Så förklarar kommunstyrelsens ordförande Monica Pettersson (M) varför familjen Alber måste bo i en lägenhet utan hiss och handikappanpassning.

Lokaltidningen Mitt i har bett kommunstyrelsens ordförande att läsa artikeln om 60-åriga Khaled Alber. Monica Petterssons första kommentar är att situationen är beklämmande.

– Det är det, vem som än drabbas av något dylikt. Det är ju ingen människa som ska behöva utsättas för något sådant, att inte få komma ut. Alla borde ha den möjligheten, säger hon.

Varför tror du att det har kunnat bli så här?

– Det handlar ju om tillgången på bostäder, så ser jag det. Det är ju brist på bostäder. Det är anledningen.

Hur kan Khaled Albers situation förändras?

– Det är naturligtvis genom att vara aktiv för att försöka byta lägenhet. Men det finns inte x antal lägenheter att välja på. Rent generellt, om du är bostadslös och söker kontakt med socialtjänsten och blir erbjuden en lägenhet genom social förtur så är det den lägenheten som är ledig. Man får vara tacksam över att man överhuvudtaget får en lägenhet.

Kan du som högsta politiker göra något åt den här beklämmande situationen?

– Jag kan inte gå in i enskilda ärenden och påverka. Ärenden handläggs där de handläggs, om det är i bostadsbolaget eller på kontoret med tjänstemän. Men vi bygger fler bostäder i kommunen, både bostadsrätter och hyresrätter. Där skulle även familjen Alber kunna bo, säger Monica Pettersson.

Läs mer om Värmdö:

Spelstopp triggade Ken Ring

De är årets pedagoger i Värmdös skolor

Värmdöchefernas julbord väcker känslor

Fakta

Över 4 500 i Värmdös bostadskö

Värmdö kommun äger drygt 2 000 lägenheter som hyrs ut av det kommunala bostadsbolaget Värmdö bostäder.

Drygt 4 500 personer står i bostadskö.

I dag tar det cirka åtta till tio år för att få en hyreslägenhet i Värmdö, inräknat både Värmdökön och den stora Stockholmskön.

Möjliga byggprojekt till 2019

Porslinskvarteren, Stena Fastigheter, 220 hyres­lägenheter

Porslinskvarteren, Riksbyggen, 100 hyreslägenheter

Porslinskvarteren, SKB, cirka 100 hyreslägenheter

Gustavsbergs centrum och Vattentornsberget cirka 150 hyresrätter

Munkmora, Värmdö bostäder, 110 hyreslägenheter

Brunns centrum, Värmdö bostäder, 110 hyreslägenheter

Källa: Värmdö kommuns riktlinjer för bostadsförsörjning 2015–2019
Visa merVisa mindre