KF: Nu ska det bli stad på Norrberget

En ny stadsdel ska byggas på Norrberget. Frågan som länge delat Vaxholm har nu avgjorts. Men kritikerna vägrar ge upp kampen.

  • Publicerad 19:19, 19 jun 2018

Det har varit många politiska turer kring Norrberget, sedan idéen om att bygga bostäder där först kom upp (läs mer om det här). Nu har den politiska majoriteten i Vaxholm till slut baxat igenom beslutet i fullmäktige.

”Jätteskönt”

– Det är jätteskönt, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Lindgren (M).

240 nya lägenheter

Den nya stadsdelen ska bestå av trevåningshus med totalt 240 lägenheter, ett äldreboende och en stor förskola samt affärs- och föreningslokaler i gatuplan.

– Det blir en väldigt trevlig miljö och centrum förlängs upp från hamnen. Det tycker jag är bra. Det finns många plusvärden med det här, säger Lars Lindgren.

River Norrbergsskolan

För att den nya stadsdelen ska bli verklighet måste dock Norrbergsskolan och de två förskolorna rivas och området ska sedan omfamnas av småstadens kvarterskaraktär.

– Bostäderna behövs. Det är ingen som tvekar om det. Det här ett av Stockholms läns finaste lägen. Dessutom blir det en fantastiskt arkitektonisk utformning. Jag tvekar inte för ett ögonblick över att det här blir bra, säger Lars Lindgren och tillägger att han antar att det är ”den sista stora exploatering på Vaxön”.

”Beslutet en katastrof”

Majoritetens planer för Norrberget har varit minst sagt mött hård kritik. Förra året drogs saken till sin spets efter att en namninsamling tvingade fram en rådgivande folkomröstning, där 54,9 procent röstade nej till att riva Norrbergsskolan och bygga bostäder.

– Det här är en jättefråga som delar befolkningen. Att ta det beslutet 87 dygn före valet är ett demokratisk haveri. En katastrof, säger Catarina Baldo Zagadou, ordförande i Föreningen Bevara Norrberget.

”Ett demokratiskt haveri”

Marken värd hundratals miljoner

Lars Lindgren (M) tycker att frågan har vevats runt länge nog och framhåller gärna att beslutet också kommer att ge klirr i kassan när marken säljs till fastighetsutvecklaren Besqab.

– Det här innebär att vi netto får ungefär 200 miljoner kronor i kommunkassan och vi får in människor i 240 bostäder som bidrar till kommuns skatteunderlag och som behöver service.

Kritiken är hård

Catarina Baldo Zagadou ger inte mycket för den politiska majoritetens argument:

– En enad opposition, och jag skulle tro även en majoritet av Vaxholmsborna, vill inte ha någon exploatering på Norrberget. Vi vill inte ha fler bostäder där och det finns ingen plats för fler bilar. Vi behöver inte ha fler lyxbostadsrätter!

”Vi behöver inte ha fler lyxbostadsrätter”

Och Lars Lindgren (M) och majoriteten kan inte andas ut än – ifall du frågar Catarina Baldo Zagadou, som tänker fortsätta kampen.

– Det är den största politiska frågan i Vaxholm på 40 år. Den största frågan sedan Vaxholm skilde sig från Österåkers kommun.

Tänker överklaga

Catarina Baldo Zagadou anser att det finns 20-30 svagheter i nya detaljplanen och Föreningen Bevara Norrberget planerar att överklaga kommunfullmäktiges beslut till högre instans.

– Vi ser ingen anledning att vi inte ska vinna, avslutar Catarina Baldo Zagadou.


Tyck till! Vad tycker du om beslutet? Riva och bygga? Eller bevara? Skriv en insändare till Mitt i Södra Roslagen.