KF-maraton: De har gjort upp om makten

Fem kommunfullmäktigen runt om i länet hade på måndagskvällen på agendan att välja styre. Beslut togs i fyra kommuner och i den femte gick kommunfullmäktige hem efter 20 minuter.

  • Publicerad 16:00, 15 okt 2018

Den 15 oktober började den nya mandatperioden för kommunerna och under samma kväll sammanträdde fullmäktige i Stockholm, Sundbyberg, Sollentuna, Järfälla, Huddinge och Nacka. Så här gick det.

Stockholm: Nytt grönblått styre

I Stockholms stad klubbades en koalition mellan Alliansen och Miljöpartiet igenom. Det nya grönblåa styret var väntat och Anna König Jerlmyr valdes till finansborgarråd.

Sundbyberg: (O)avklarat på 20 minuter

Fullmäktige i Sundbyberg hade samlats till klockan 18 men samtliga lämnade lokalen redan tjugo minuter senare, då alla val om styrelse sköts upp. Nästa sammanträde blir den 22 oktober.

Sollentuna: C återvänder till Alliansen

I Sollentuna var det däremot inga frågetecken eller dröjsmål när kommunstyrelsen skulle väljas. Henrik Thunes (M) fick fortsatt förtroende som ordförande och Moderaterna bildar allians med L, KD och C för att styra de kommande fyra åren.

Huddinge: Dronjak fortsätter i minoritet

Även i Huddinge blev det fortsatt blått styre med Moderaterna. Med Daniel Dronjak (M) i spetsen fick Alliansen minoritetsstyre.

Järfälla: Alliansen tar över efter maktskifte

Sent på måndagskvällen blev det klart att Järfälla får nytt styre. Socialdemokraterna tappar makten till Alliansen. Emma Feldman (M) är ny kommunstyrelseordförande.

Nacka och Vallentuna väntar

Nackas fullmäktige sammanträdde också på måndagen men hade inte på dagordningen att besluta om nya styret. Det gör de i december.

Vallentunas fullmäktige skulle ha träffats men meddelade för några dagar sedan att de ställer in.

På onsdag (17 oktober) hålls nästa kommunfullmäktige i länet. Då samlas Upplands-Bro till beslut om nya styret.