Kungsholmsbon Kristina ”Keyyo” Petrushina har själv lärt sig mycket av att vara med i programmet. Foto: Läsarbild Janne Danielsson/SVT

Keyyo med i ny inredningsserie: Vågar nu borra hål i väggen

Kungsholmsbon Kristina ”Keyyo” Petrushina är aktuell som programledare för SVT:s ”Ett 1/2 rum och kök”. – Många unga har inte den bästa bostadssituationen och vi försöker hjälpa dem att optimera sin lösning, säger hon.

  • Publicerad 09:00, 21 mar 2020

Det nya inredningsprogrammet fokuserar på ungas bostadssituation i Sverige. I serien åker Keyyo runt i landet tillsammans med tre snickare – som är trillingar.

De träffar unga i åldrarna 18–30 år som precis flyttat hemifrån och som inte har en egen lägenhet. Det kan vara någon som bor i en korridor eller hos svärföräldrarna.

Gör boendena mysigare

Idén är inte att hjälpa folk att få en bostad, utan att med små enkla medel fixa bostaden – med en budget under 10 000 kronor.

 Min uppgift är att vara en hjälpande hand, medan snickarna är proffsen som utför magin. Det kan handla om hur man optimerar förvaring eller sätter upp en gardinstång. Vi hjälper till att göra det så mysigt och fint som det går på den lilla yta de har, säger hon.

Till sin hjälp i programmet har Keyyo tre snickare – som är trillingar. Robin, Patrik och Mikael Wadenholt. Foto: Janne Danielsson/SVT.

Får inspiration av andra

Keyyo möter i programmet även personer som lyckats lösa bostadssituationen på smidiga sätt för att få inspiration, bland annat en tjej som bott på en segelbåt och betalat noll kronor i hyra. Hon berättar att många unga i dag inte vet – eller vågar – göra förändringar själv i sina hem. 

– Jag har träffat folk under inspelningen som försökt sätta upp gardinstänger med silvertejp. Det är underbart, men det håller inte i längden.

Fakta

Detta är Keyyo

Namn: Kristina Petrushina

Bor: Kungsholmen, men uppvuxen i Omsk i Ryssland.

Ålder: 23 år gammal

Jobb: Programledare och komiker

Känd från: Bland annat Talang, Morgonpasset och Youtube.

Visa merVisa mindre

Tufft bostadsläge för unga

För Keyyo är programmet också viktigt för att visa hur tufft det är för unga i dag att få en egen bostad, även utanför storstäderna. Hon själv har flyttat runt mycket i Stockholm, men nu bor hon i en egen lägenhet, en tvåa på Kungsholmen. 

– En egen bostad är för mig den största materiella lyckan. Det är en trygghet att få somna med ett lugnt hjärta på nätterna, säger hon.

Men Kristina Petrushina är medveten om att det inte är många 23-åringar som har samma tur som henne.

– Jag ser hela tiden gamla klasskompisar på Facebook som söker en bostad för att de snart blir hemlösa. Så läget är tufft för unga, säger hon.

Keyyo flyttade runt mycket i början av sin tid i Stockholm. Nu bor hon i en tvåa på Kungsholmen. Foto: Janne Danielsson/SVT.

Ska få unga att våga mer

Keyyo själv har lärt sig mycket av att vara med i programmet. Tidigare vågade hon knappt borra ett hål i väggen.

– Jag har efter inspelningen kommit hem och ställt mig på en stege och börjat borr hål i väggen, vilket är helt sjukt för att vara mig. Men jag kanske inte ska ta på mig snickarjobb framöver, säger hon.

Programmet har premiär den 30 mars på SVT och SVT Play.