Kerstin har svinkallt hemma – sover i morgonrock

I över en månads tid har de äldre på Tunets seniorbostäder klagat på kalla lägenheter. Men fastighetsvärden Micasa har inte agerat. Nu ryter boende ifrån. – Ska vi sitta här och bli ispinnar innan vi får värme, säger Kerstin Malmquist.

  • Publicerad 07:20, 1 nov 2018

85-åriga Kerstin Malmquist öppnar dörren till seniorlägenheten på Råckstavägen. Hon är iklädd byxor, blus, tröja och ytterskor. Över kläderna bär hon en tjock blå morgonrock. Händerna är kalla.

– Om nätterna är det 15 grader här. Jag sätter på mig kläder och har handdukstorken på i badrummet för att få lite mer värme, säger hon.

Grannen Elsa Brännvall, 82, nickar. Hon har ställt in ett extra värmeelement i sin lägenhet för att slippa frysa. I sängen har hon en värmedyna och kläder i lager.

– Det är så kallt så det kan du inte tro, säger hon.

Kerstin Malmquist och Elsa Brännvall har kallt i sina lägenheter. Foto: Anna Z Ek.

I snart en månad har det har varit kallt i den knappt 60 kvadratmeter stora lägenheten. Trots att elementen står inställda på det högsta reglaget är de inte mer än ljumma och termometern visar 18 grader i det stora rummet. Längs golvet 16,8 grader.

Såväl Kerstin Malmquist som Elsa Bränvall har under en månads tid klagat på kylan till Micasa, det kommunala fastighetsbolaget som sköter seniorfastigheterna.

Micasa lovar 22 graders värme

Micasa har tagit emot tio felanmälningar av boende om kyla i oktober. Trots det vet varken fastighetsbolagets kommunikationschef eller fastighetschefen att de boende fryser när Lokaltidningen Mitt i ringer.

– Jag har inte hört att det finns specifika problem, säger Ulrika Thorildsson, fastighetschef.

Vad gör ni åt det här?

– Vi har personal som har mätt värmen. Det visade inte samma som de äldres egna mätningar. Men de boende ska ha 22 grader inomhus, det är det vi ska leverera, säger hon. 

Har anmälts till miljöförvaltningen

Micasa har anmälts till Stockholms stads miljöförvaltning på grund av kylan i lägenheterna. Det är inte första gången som fastighetsbolaget hamnat i blåsväder. I slutet av september larmade äldre och deras anhöriga om illaluktande sopor som legat på Tranebergs äldreboende i en vecka utan att Micasa tagit hand om dem.

Kerstin Malmquist på Tunets seniorboende säger att hon inte har mycket till övers för Micasas ord.

– De har haft över en månad på sig att agera. Ska vi vara som ispinnar och värmas upp med båslampa härinne innan de gör något? säger hon.

Senast 5 november ska Micasa ge svar till Stockholms stads miljöförvaltning.