Thomas Johansson och Håkan Svensson har aldrig drivit krog tidigare. Foto: Andreas Ekström

Kerstin & Britt tar över efter Koloni

De har aldrig drivit krog tidigare. Men de älskar mat, särskilt från Skåne. Nu har Thomas Johansson och Håkan Svensson tagit över Kolonis lokaler i Saltsjö-Duvnäs och öppnat Kerstin & Britt för att hylla sina mammor.

  • Publicerad 14:06, 26 maj 2018

För en  dryg månad sedan öppnade den nya restaurangen på Strandpromenaden, intill Olle Nymans ateljé.

– Vi såg att den var till salu och köpte lokalerna i februari i år. Det har gått väldigt fort, men vi ångrar inte en sekund, säger Håkan Svensson.

Både han och kompanjonen Håkan Svensson har rötterna i Skåne. Thomas är från Ystad och Håkan från Kåseberga. Mat, service och bjudningar är något som de båda två har vuxit upp med. Håkans familj hade en fiskaffär i Kåseberga och Thomas har arbetat som servitör i Ystad. Främst är det deras mammor som har inspirerat dem till att starta restaurang.

– Våra mammor, som restaurangen är namngiven efter, gillade att ha fester och laga mat till andra. Det skulle vara fint dukat, bra mat och trevlig stämning. Det är något vi båda har fått med oss hemifrån, säger Thomas Johansson.

Det skånska arvet syns också på menyn. Och det finns planer på att fira den skånska högtiden, Mårten gås.

– Det skånska märks när man kommer in hos oss. Vi serverar Zoegakaffe, skånsk äppelkaka och gravad lax, allt efter egna recept. Vi gillar klassiska smaker och kommer servera enkel men bra mat, säger Håkan Svensson.

Självklart finns också småkakor.

– Till kaffet serverar vi sju sorters kakor, inga cupcakes med frosting och stjärnor, säger Håkan Svensson.

Hur länge har ni öppet?

– Vi kommer ha öppet under sommaren och en bit in på hösten. Den 10 november är det Mårten gås och då ska vi servera en typisk gåsamiddag, med svartsoppa,  stekt gås och skånsk äppelkaka till efterrätt, säger Thomas Johansson.

Fakta

Mårtens gås/Mårten afton

Mårten gås eller Mårtensafton som det också heter omtalas för första gången 1557 och firades i hela Sverige fram till 1700-talet därefter fortsatte enbart firandet i Skåne. I samband med järnvägen spreds traditionen till övriga delar av Sverige igen. Under 1850-talet började Mårtensafton att påminna om det som vi finns idag, med svartsoppa, stekt gås och äpplekaka. Traditionen firas främst i Skåne.

Källa: Wikipedia
Visa merVisa mindre