Maja Witt håller med om att Lisa Larson är en person som borde hyllas med en plats i Värmdö. Foto: Pekka Pääkkö

”Keramikern Lisa Larson bör hyllas med en plats i Värmdö”

Lisa Larson borde få en plats uppkallad efter sig i Värmdö – om Mitt i:s läsare får bestämma. – Hon är fantastisk keramiker och jobbar även internationellt, säger Maja Witt.

  • Publicerad 05:00, 11 maj 2020

Torget runt hörnet, gatan du bor på eller parken i närheten. Flera platser i Värmdö är namngivna efter personer som gjort avtryck i historien.

Men finns det kanske personer som förtjänar en plats – men som i dag inte har det? Mitt i frågade läsarna om förslag.

Levande namnges sällan

I Värmdö är läsarna eniga – Lisa Larson borde hyllas med en plats. Detta trots att hon fortfarande lever. I dag är det ovanligt att namnge en plats efter en levande person. Personen ska helst ha varit död i 3–5 år.

Lisa Larson var verksam vid fabriken mellan 1954 och 1980. Foto: Anders Eklöf.

Lisa Larson är en keramiker som länge var verksam vid Gustavsbergs porslinsfabrik. Hon har även bott i Gustavsberg. Larson är framför allt känd för sina många figurer som föreställer djur och människor.

Hennes föremål och objekt produceras fortfarande här, så det känns helt rätt. Hon är en fantastisk keramiker och jobbar även internationellt. Platsen kunde ligga någonstans i den nya parkområden som ska byggas mellan hamnen och centrum, säger Värmdöbon Maja Witt.

Maja Witt vill hylla Lisa Larsson för hennes fantastiska föremål. Foto: Pekka Pääkkö.

I dag har flera av de kända keramikerna gator namngivna efter sig i fabriksområdet i Gustavsberg, men inte Lisa Larson. Mitt i:s läsare föreslår därför att även hon ska få en gata namngiven efter sig i närheten av fabriken.

Andra människor Värmdöborna vill hylla med en plats

  • Flera av keramikerna som förknippas med Gustavsbergs nämns även av läsare som personer som borde hyllas. Berndt Friberg och Stig Lindberg är två av dem. De har redan i dag gator namngivna efter sig: ”Tänk om alla kunde samlas i en grupp, kanske vid Farstaviken.” skriver en läsare.
  • Även Carl-Anton Axelsson, svensk viskompositör, musiker och konstnär, är en person som Värmdöborna vill hedra med en plats.
  • Hasse Carlsson, sångare i popgruppen Noice som gick bort 2002.
  • Evert Taube, kom från västkusten men tillbringade mycket tid på sitt älskade Sjösala vid Hölö nära Stavsnäs. Därifrån kom inspirationen till Sjösala vals.
  • Andra personer som Värmdöborna vill hedra med en plats är bland annat den före detta tennisspelaren Björn Borg. Han bodde flera år på Ingarö och satte kommunen på kartan, anser läsare.