Lina köpte stugan som ligger i vid Bromma kyrka. Foto: Läsarbild Privat

Keramiken fick Lina på fötter – öppnar butik

Lina Hellqvist har öppnat en butik vid Bromma kyrka där hon säljer keramik. Skapande var det enda som fick henne att gå upp ur sängen när hon mådde psykiskt dåligt. – Även om saker i privatlivet var fruktansvärda så ville jag fortsätta kämpa tack vare keramiken, säger hon.

  • Publicerad 08:30, 29 nov 2017

Lina Hellqvist, 30, är den nya ägaren av den lilla röda stugan som ligger vid Bromma kyrkogård. Här säljer hon bland annat sina målningar och sin keramik.

Konsten betyder mycket för Lina, under en period i livet var det det enda som fick henne att gå upp ur sängen.

Under många år mådde Lina psykiskt dåligt och tillbringade då dagarna på ett rehabcenter i Täby, där fick hon ägna sig åt att måla och hålla på med keramik.

– Det var helt underbart, det var det som fick mig att gå upp på morgonen. Jag fick bara göra min grej och hitta ett driv i mitt skapande. Även om saker i privatlivet var fruktansvärda så ville jag fortsätta kämpa tack vare keramiken, säger hon.

Lina Hellqvist. Foto: Privat

När Lina var i 20-årsåldern fick hon en adhd-diagnos diagnos och började ta medicin. I dag mår hon bättre och bor i Åkersberga med sin sambo och fyra barn, men att ha adhd och driva ett eget företag kan vara svårt, menar hon. Struktur är inte hennes starka sida.

– Om jag fick välja skulle jag bara göra det kreativa och ta hand om kunderna. Allt det ekonomiska med prissättning avskyr jag. Samtidigt funkar det bättre för mig att vara egenföretagande än att vara anställd, jag vill alltid göra saker på mitt sätt, säger Lina Hellqvist.

Butiken som hon döpt till Tivolina är än så länge endast öppen på lördagar och söndagar, men hon har större planer.

– Till sommaren är tanken att ha öppet flera gånger i veckan. Tanken är att man ska kunna köpa blommor, prylar, konst och och fika. Man ska kunna gå hit och bara njuta, lite som ett museum, säger hon.

Under alla helger fram till jul kommer det även hållas julmarknad på Tivolina mellan klockan 11.00-21.00.

Fakta

Lina Hellqvist

Bor: Rydbo saltsjöbad i Åkersberga

Familj: Fyra barn och sambon Stefan.

Ålder: 30 år

Gör: Driver affären Tivolinas på Doktor Abrahamsväg 21 vid Bromma kyrkogård

Visa merVisa mindre