Kenth obesegrad mästare – efter 48 år

1972 sprang Kenth Öhman från Enköping OS-final. Nu fyller han 70 – och är fortfarande svensk rekordhållare.

  • Publicerad 10:37, 17 apr 2020

Hux flux fyllde jag en lucka i stafettlaget och vann, ja, det
gjorde vi.

Kenth Öhman tillhör den kvartett som innehar svenska rekordet på långa stafetten, 4 x 400 meter. Hans tid individuellt på 400 meter är fortfarande i Upplandstopp.

Båda rekorden har överlevt sedan olympiaåret 1972.

Frågan är om någon kan utmana Kenth Öhman som Enköpings främste friidrottare genom tiderna.

För fotografens skull är Kenth Öhman tillbaka på Enavallens löparbanor i Enköping. 18 april fyller den forne – och faktiskt ännu regerande mästaren – 70 år.

Rekordet sattes för säkerhets skull två gånger under samma OS, nämligen det i München 1972. Först i försöken, sedan i finalen. Den strålande tiden 3.02,57 skulle ha räckt till final i vartenda OS sedan dess!

– Ändå kom vi bara sjua. Det värsta var ändå att Finland blev sexa i finalen och fortfarande innehar det nordiska rekordet.

För Kenths del började allt på Enavallen i Enköping. Kenth är född och uppvuxen i Svinnegarn strax utanför sta´n.

Åren runt OS tävlade han för Enköp­ing EAI, där eldsjälen Kurt Petterson var ledare. När Kenth återvände till Enavall­ens löparbanor för att fotograferas ett halvsekel senare, ja, då passade fort­farande landslagsdräkten!

– Väger nog bara fem kilo mer än både vid EM i Helsingfors 1971 och olympiaden i München. Håller mig fortfarande i skaplig form. Har nog litet svårt att sitta still.

Final och terrordåd

I München-OS var Kenth också kvalificerad att springa 400 meter häck med personbästa 51,62, men ledningen ville inte riskera en skada inför Sveriges givna finalgren, långa stafetten med laget
Anders Faager, Erik Carlgren, Kenth Öhman och Ulf Rönner.

Minnet från München-OS fläckas av terrordådet som kostade sjutton liv,
varav elva israeliska.

– Jag fotade poliser förklädda till idrottare, men med prickskyttegevär. En svensk journalist från en kvällstidning fick låna filmen, bilderna publicerades men negativen fick jag aldrig tillbaka.

Kenth Öhmans personbästa på 400 meter, 47,34, gäller fortfarande som Upplandsrekord. SM-guld har Kenth i stafett för KA2 under lumparåret i Karlskrona, SM-silver på 400 m häck individuellt från -72.

Inget ”eget” SM-guld, men däremot en gyllene medalj från japanska (!) mästerskapet senare samma år.

Hoppade in — och vann

Sista landslagsuppdraget var en finnkamp på Stockholms Stadion betydligt senare; 1985.

– Hade redan varvat ner efter karriären och satt som åskådare på läktaren när landslagsläkaren Rolf ”Lammet” Ljungqvist kom upp och sa till mig att låna ett par spikskor. Hux flux fyllde jag en lucka i stafettlaget och vann, ja, det gjorde vi.

1975 blev det examen från Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Wenströmska gymnasiet i Västerås väntade därefter. Senare kompletterade Kenth sin lärarlegitimation med biologi, och undervisade ”av bara farten” fem år extra efter pensioneringen.

Idag bor Kenth och hustrun Louise – tidigare rektor i Enköping – växelvis mellan villan i Västerås och det året-runt-rustade huset på Rindö i Vaxholms kommun.

– På lediga stunder är jag en slags OS-ambassadör i ett skolprojekt som stöds av Sveriges Olympiska Kommitté.

Japansk mästare

Kenth Öhman har inget ”eget” SM-guld, men däremot en gyllene medalj från japanska (!) mästerskapet senare samma år. Friidrott är stort i 120-miljoners landet Japan.

– Egentligen var jag stipendiat på universitet i Albuquerque, New Mexico i USA, men hade tagit ledigt för att vara privatlärare i Japan hos en barnfamilj där pappan var svensk delegat inför vinter-OS i Sapporo.

Sommar-OS 2020 skulle ha hållits i Japan, men har flytt­ats till 2021. Kenth Öhman har fått en resa dit i 70-årspresent av vännerna.

– Jag väntar gärna till nästa år, säger han.

Visa merVisa mindre

Kenth Öhman

Ålder: 70 (födelsedag 18 april).

Bakgrund: Friddrottare. OS-finalist, japansk mästare, svensk rekordhållare (stafettlaget), Upplands snabb­aste genom tiderna på 400 meter.

Uppvuxen: Svinnegarn, Enköping.

Bor: Västerås och Vaxholm.

Uppdrag: OS-ambassadör i ett skolprojekt som stöds av Sveriges Olympiska
Kommitté.

Visa merVisa mindre

50 bilbatterier har stulits på kort tid

Nyheter Blev av med plånboken på Coop, ny batteristöld mot Återbruket och så en förare med fyrtal i brott.måndag 18/1 13:12

Smyckestjuv utgav sig för att vara sjuksköterska

Nyheter Fult är bara förnamnet. Åldringsbrott. Under söndagseftermiddagen utsattes en 95-årig kvinna för en fräck stöld – av en "sjuksköterska".måndag 18/1 12:07