Kent Malmqvist brukar tillsammans med sin bror hjälpas åt att sköta graven. Han besöker sina föräldrars grav så ofta han kan. Foto: Christian Lärk

Kent fick erbjudande om gravtvätt – vill varna andra

Återigen har tusentals stockholmare fått gravtvättserbjudande som liknar en faktura. Företaget har anmälts till Konsumentverket och kyrkogårdsförvaltningen har fått flera upprörda samtal. – Det är så lätt att lura gamla människor på det här, säger Kent Malmqvist, 70, som sköter sina föräldrars grav.

  • Publicerad 05:02, 3 mar 2020

Förra våren fick tusentals stockholmare brev där ett företag erbjöd tvätt av anhörigas gravar.

Erbjudandet liknade en faktura, och kyrkogårdsförvaltningen blev nerringd av upprörda människor.

Konsumentverket fick under förra året in 63 anmälningar mot företaget, och inledde i höstas en tillsyn.

I sitt svar till Konsumentverket skrev företaget då att de hade upphört med reklamutskicken och om verksamheten skulle återupptas så skulle utskicken få en ny utformning. Konsumentverket valde då att avsluta ärendet.

Nu har ett liknande erbjudande skickats ut igen. Där uppmanas gravrättsinnehavaren sätta in 620 kronor på ett bankkonto för ”tvätt av gravsten”. Dokumentet är förvillande likt en faktura, men i det finstilta står det att det rör sig om ett ”erbjudande”.

Nya anmälningar

Sedan början av februari har ett tiotal anmälningar kommit in till Konsumentverket, och även kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm har fått flera samtal angående utskicket.

– Men det är inte lika många samtal som förra året, jag tror att folk är mer medvetna nu och har lärt sig, säger Göran Höglund, tillförordnad förvaltningschef på kyrkogårdsförvaltningen.

Han tycker att företaget den här gången är bättre organiserat.

– Företaget utför den tjänsten som de lovar, dock är ju summan som de kräver orimligt dyr, säger han.

”Hur vet de vem de ska skicka till?”

En av dem som har fått erbjudandet hem i brevlådan är Årstadalsbon Kent Malmqvist, 70 år, som har båda sina föräldrar begravda på Skogskyrkogården.

– Jag vill varna allmänheten och speciellt äldre för de erbjudanden som liknar räkningar som skickas ut. Det är så lätt att lura människor på det här. Men det är väl det som är det ful-fina sättet att bluffa folk på i dag, säger han.

Erbjudandet liknar det från fjol. Summan har sen dess förhöjts med 40 kronor. I det finstilta står det att det är ett erbjudande.

Trots att arbetet utförs så anser Kent Malmqvist det fel att erbjudandet ser ut som en räkning och att det skickas till äldre.

– Jag tycker att det är läskigt att utnyttja gamla människor med gravstenar, säger han.

Kents yngre bror Conny Malmqvist fyller i:

– Hur vet de vem de ska skicka till? Vi är ju fyra syskon och de skickade ju bara till den äldsta, säger han.

Pågående fall som ska till kammarrätten

Företaget som skickar ut erbjudandet har tidigare begärt ut namnen på alla privatpersoner som är gravrättsinnehavare i Stockholms stad. Företaget fick ut de över 100 000 namnen och numren på gravarna, eftersom det är allmänna handlingar.

Men efter att företaget velat ha ut fler namn har fallet hamnat i kammarrätten.

– De vill ha utlämnande av offentliga handlingar på ett sätt vi inte är nöjda med. De vill ha ut allt, men vi får se hur det går, säger Göran Höglund på kyrkogårdsförvaltningen.

Mitt i har sökt företaget upprepade gånger, men utan att få svar.