I kemisalarna på flera av Huddinges gymnasium har lärarna fullt upp med att producera handsprit. Foto: Maja Brand

Kemilärarna gör handsprit för de äldre

I kemisalarna på flera av Huddinges gymnasium har lärarna just nu fullt upp med att producera handsprit för kommunens äldreboenden.

  • Publicerad 19:00, 19 mar 2020

– Desinfektion är avgörande på äldreboendena och inom hemtjänsten, och det finns ju ingenstans att få tag i, säger Patrik Forshage, gymnasie- och arbetsmarknadsdirektör.

På kommunens krisledningsmöte bad socialförvaltningen om hjälp, och alla förvaltningar gick ut och letade handsprit för äldreomsorgen.

– Vi letade i alla vrår, men även om vi hade en del var det en droppe i havet i relation till behovet. Så på socialförvaltningens initiativ skickade vi ut en fråga till skolorna, och möttes av ett stort engagemang, säger Patrik Forshage.

Kemilärare från alla fem gymnasieskolor ville vara med, och på Sjödalsgymnasiet, Östra gymnasiet och Huddingegymnasiet är man redan igång. Under dagen väntar kommunens äldreboenden en första leverans.

"Vaktmästaren skaffar kärl och admin fixar etiketter"

På Östra gymnasiet är halva skolan involverad på ett eller annat sätt.

– Kökspersonal kommer att blanda upp ingredienserna, de har inte så mycket att göra nu när eleverna inte är på plats. Kemilärarna leder det hela och instruerar, och vaktmästaren skaffar kärl och flaskor medan admin fixar etiketter. Så det är många som är inblandade i det här, säger Stefan Vilkman, rektor på Östra gymnasiet.

Igår fick skolorna frågan och enligt Stefan Vilkman har personalen på Östra gymnasiet varit igång hela dagen med att testa flaskor och lägga beställningar.

– Vi vill hjälpa socialförvaltningen så snabbt som möjligt. Vi har blivit lovade leverans på måndag och försöker förhandla om att få den imorgon, men det ska fraktas genom Sverige, säger Stefan Vilkman som även har sett till att fixa fram en stor mängd pappershanddukar till omsorgen.

Kommunen saknar material

Handspriten tillverkas efter ett recept Världshälsoorganisationen, WHO, tagit fram. Miljöförvaltning och brandexperter har varit inblandade för att säkra att det hela är tillåtet och inte innebär någon fara.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak tycker att initiativet är väldigt bra, i en tid då det saknas material i flera av kommunens verksamheter.

– Att producera handsprit i skolornas lokaler är ett väldigt bra intiativ. Precis som i resten av landet har vi i Huddinge en brist på material. Vi väntar på en beställning men kön är lång för alla kommuner just nu, säger Daniel Dronjak.

– Vi har ett stort behov av olika typer av skyddsutrustning och vi samlar in material centralt för att placera det där det gör bäst nytta, fortsätter han.