– Det är så jäkla löjligt så man nästan blir mörkrädd, säger Bror Segerlund som bor i Skeppsdal norr om Åkersberga.

Sedan en tid har boende i området haft problem med vildsvin som ger sig på sopkärl för att frossa på matrester, berättar han.

– Vi har haft jätteproblem. De sliter ju upp varje påse och sprider ut matresterna över vägen.

Band fast

Lösningen som Bror först kom på var att binda fast sopkärlet i en elstolpe så den inte gick att välta. Men Roslagsvattens sophämtare vill inte lossa knuten varje gång de tömmer – varannan vecka.

Då kom Bror och grannen i stället på att snickra en fålla runt sopkärlen. Framtill sitter en kedja fäst i en krok om man vill lyfta ut dem. Men inte heller det accepteras av Roslagsvatten.

– Att kroka av kedjan tar maximalt två sekunder, och de behöver inte ens haka på den igen, men de vägrade. Vi måste haka av den själva, dagen innan och då finns det risk att vildsvinen hinner komma.

Känner till problemet

Johan Dahlqvist, kommunikationschef på Roslagsvatten, känner till problemet alltför väl. Det är nämligen samma sak hemma hos honom, i Söralid.

– Absolut. De välter tunnor titt som tätt här. Jag har satt ett rep runt handtagen på mitt sopkärl, men andra här har byggt små träställningar, säger han.

– Jag har själv sett en grisflock ge sig på sopor på Fjärilsvägen, precis där jag bor,

– I mitt fall sa sophämtarna: Du måste ta bort repet när vi ska tömma. Så nu tar jag ut soptunnan och tar av repet klockan 6 på morgonen den dag sopbilen ska komma.

– Chaufförerna som kör sopbilarna går inte ut och låser upp kättingar eller annat. Om de ska ta bort kedjor och rep på alla kärl tar det mycket tid.

Måste göra själv

Många sopbilar har också en sidolastare, berättar han, en gripklo som lastar soporna utan att chauffören lämnar hytten.

Tipset från honom är att ha en anordning som håller kärlet låst – rep, spännrem eller liknande men att själv ta bort det på morgonen på tömningsdagen, absolut inte tidigare.

– Annars är middagen serverad för vildsvinen.

Och är man inte hemma får man be en granne hjälpa till, menar han.

Han tycker också att man ska kontakta kommunen om man har synpunkter på förekomsten av vildsvin runt bostadsområdena i Österåker.

– Man får stöta på kommunens viltvårdare. Roslagsvatten jagar inga vildsvin.

Kanske är också vildsvinsproblemet extra stort där Bror Segerlund bor. När han skulle köpa virke till sin fålla och berättade syftet verkade personalen i alla fall ha koll:

– De sa bara ”jaha bor du i Skeppsdal?, säger Bror.