Kebnekaise tur och retur på två hjul

Hängmattan på semestern? Inte för Solnabon Magnus Göransson. Ihop med kompisen Jonas Ullman har just bestigit Kebnekaises topp – och cyklat fram och tillbaka. Syftet: att samla in pengar till arbetet mot självmord.

  • Publicerad 08:44, 15 aug 2018

Startskottet gick på Södermalm i Stockholm, sen började cykelfärden norrut. Med varsin rygga och tält trampade Magnus och Jonas i snitt 15 timmar per dag och nådde efter några dygn Nikkaluokta. Där parkerade de hojarna och fortsatte till fots mot Kebnekaise, där de besteg sydtoppen, drygt 2 000 meter över havet. Sen cyklade de hem igen.

Magnus Göransson, 34, är nu tillbaka i lägenheten nära Solna centrum med över 300 mil cykling och 5,4 mil vandring i benen.

Jag måste fråga: varför?

– Dels är det kul att vara ute i naturen, det är tillfredsställande att sätta upp ett hårt mål och sedan kämpa för det allt vad man orkar. Vi ville pressa oss själva. I samband med det har vi samlat in pengar till Suicide Zero. Vi hade en gemensam träningskompis som tog livet av sig 2015.

Upplägget följer Kropp Challenge, en hyllningsutmaning till den kände äventyraren Göran Kropp som dog 2002. Killarna hade som mål att klara utmaningen på rekordsnabba nio dygn. Och visst gick det – på tiden 8 dygn, 23 timmar och 26 minuter rullade de in på Södermalm.

Snyggt jobbat!

– 34 minuter till godo, det är väldigt liten marginal. Men dagen efter bestigningen var vi ganska slitna, så vi tappade tid. Sista dygnet körde vi 45 mil, och fick cykla på natten.

Vad var jobbigast?

– 15 timmar om dagen på cykel sliter på kroppen. Man har haft ganska ont i häcken. Sen har vi sovit mindre än vad man borde.

Och bäst?

– Vandringsdagen. Det var jättebra sikt på toppen, då kan man se flera mil åt alla håll. Då passade man på att njuta. Sen insåg man att man har halva vägen kvar, man ska ju hem också. Då gäller det att bita ihop.

Vad har ni käkat?

– Vi har levt på det man får tag på på bensinmackar. Hamburgare, korv med bröd och energidryck. Inte den nyttigaste dieten, men det gäller att trycka i sig så många kalorier som möjligt.

Förra veckan gick Kebnekaises nordtopp om sydtoppen som högsta punkt. Hur tänker du kring det?

– Klimatförändringarna sätter ju sina spår. Vi var där veckan innan mätningen så vi hann ju upp innan, även om det var på gränsen.

Killarnas insamlingen till Suicide Zero är uppe i drygt 36 000 kr men målet är 100 000 kr. Insamlingen pågår augusti ut och kan nås via organisationens hemsida.